Скільки коштуватиме виноград та цитрусові і як від цього виграють наші виробники

19.05.2014 08:00 Агропром
Традиційно перші кісточкові – черешні та абрикоси – надходили на наші ринки з Криму.

 Також на цей регіон припадала велика доля ринку винограду. Як буде цьогоріч, зокрема, з огляду на надскладну політичну ситуацію, поки що зовсім незрозуміло. Та й прогноз щодо кримських абрикос теж невтішний. Пошкодження плодових бруньок абрикосів на півострові варіює в межах 25–30 %, до того ж фахівці констатують і наявність пошкодження тканин під бруньками. Що ситуацію не покращує.

Читайте також: Фруктові прогнози на врожай-2014. Що побачать харків'яни на городах та ринках

Окремі спеціалісти виділяють також імовірність заміщення частини кримських товарів, зокрема кісточкових та винограду, на молдовські.

А от чого можна очікувати точно, так це загального подорожчання фруктів імпортного походження через значні коливання долара. А точніше – падіння гривні. Адже імпортні товари купують за долари або євро. Також вони схильні і до вторинного подорожчання через зростання вартості логістичних витрат. Крім того, за даними аналітиків, разом із подорожчанням імпортних фруктів зберігатиметься і тенденція до зменшення їх кількісної частки на ринку. Адже через подорожчання на фоні загального падіння купівельної спроможності громадян, попит на імпортні фрукти падатиме. Тому великі імпортери не бажають ризикувати і завозити до країни багато фруктів.

Як не дивно, для дрібних вітчизняних виробників цей процес може бути навіть на руку. Адже зростання цін на імпорт і зменшення його частки на ринку відкриває дорогу для вітчизняного, не надто залежного від курсу долара виробника, більш того, дає змогу продавати свою продукцію за більш високою ціною, адже на фоні імпортних фруктів навіть дещо дорожчі вітчизняні все одно будуть привабливими. Хоча знову ж таки, все залежить від урожаю. Якщо він буде дуже рясним, то одночасний вихід на ринок великої кількості продукції обвалить ринок, як це бувало не раз. При цьому це все одно не вплине на вартість імпорту.

Артем Богдан, матеріал з газети "Слобідський край" № 58 від 15.05.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта