Майже сто тисяч гектарів посівів на Харківщині є слабкими (ФОТО)

15.04.2015 14:17 Агропром
Фото Ірини Гудзь Фото Ірини Гудзь
Лише за останній місяць стан посівів озимини різко погіршився. Рослини, які більш-менш успішно пережили зиму, зараз зупинилися у розвитку.

Весна цього року видалася нетиповою для Слобожанщини. На початку березня погода встановлювала температурні рекорди, але вже слідом за аномальним теплом на Харківщину прийшло різке похолодання та проливні дощі. Так лише за останній тиждень опадів випало вдвічі більше за норму. Така погода є стресом для рослин.

- В середньому у всіх районах області посіви перезимували відносно добре. Але якщо на 1 березня у нас було хороших посівів близько 37 %, середніх - також приблизно стільки ж, а слабких та зріджених - лише 14-15 %, то сьогодні відсоток озимини, яка знаходиться в доброму стані, різко знизився, - сказав заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Марк Беккер. - Рослини протягом останнього місяця дуже погано розвиваються, вегетація майже не відбувається.

Враховуючи, що в зиму посіви також входили не в найкращому стані, адже осінь 2014 року була дуже сухою, зараз озимі найбільше потребують сонця. Пшениця розвиватиметься добре лише тоді, коли на вулиці буде не менше +12-15 С. За нижчої температури рослини сидітимуть на місці. Якщо ж зараз вдарять заморозки, це стане справжнім стресом для озимих. Постраждають рослини і якщо цього року видасться спекотне літо: температура, вища за +25 С, є фатальною для озимини. Що ж стосується вологості, то тут аграрії тримаються думки, що дощу багато не буває.

- Весна цього року видалася холодною, тому коренева система озимих розвивається повільно. Останні два тижні трохи потеплішало, і одразу розпочалася вегетація, - розповів керівник сільськогосподарського підприємства СТОВ "Світанок" Нововодолазького району Олександр Бабаєв. - Те саме і з яровими. Наприклад, на полі, яке ми засіяли ячменем 24 березня, лише на днях з'явилися перші сходи.

За словами Марка Беккера, всього по області зараз 88 тис. га посівів є слабкими. З них 1,5-2 тис. га доведеться пересівати. Щоб площі пересіву не довелося збільшувати й надалі, віце-губернатор наполегливо рекомендує фермерам вчасно проводити всі необхідні агротехнічні заходи.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта