Страшилки про ГМО. Коментар харківського експерта

05.03.2014 08:12 Агропром
http://ruslekar.info/ http://ruslekar.info/
Стійка до гербіцидів соя, бавовна, тютюн та інші культури із «вбудованим» чужим геномом поступово витісняють сорти, виведені традиційним способом селекції.

З кожним роком у світі збільшується кількість посівних площ, на яких аграрії вирощують трансгенні рослини, більш відомі як ГМО. Стійка до гербіцидів соя, бавовна, тютюн та інші культури із «вбудованим» чужим геномом поступово витісняють сорти, виведені традиційним способом селекції.

Як уже писав «СК» в одному з минулих номерів, близько 80 % сої, яка вирощується у світі, – трансгенна. Проте українське законодавство щодо вирощування таких культур ще не допрацьоване. Як же в таких умовах викручуються українські науковці, що вони кажуть про надсучасні методи виведення сортів та чи не віджила себе класична селекція, ми дізнавалися у доктора сільськогосподарських наук, професора, ректора Харківського національного аграрного університету ім В. В. Докучаєва Володимира Пузіка.

Як розповів учений, він переймається тим, що технологія рекомбінатних ДНК (яка дозволяє виводити генетично модифіковані сорти) поки недоступна українським науковцям. Для цього немає не лише упорядкованого законодавства, а й відповідної технічної бази. А застарілі методи, на думку вченого, уже відживають себе. Приміром, щоб вивести якісний сорт методом добору, потрібні довгі роки. Володимир Пузік вважає, що не виправдовує себе й доволі поширений метод віддаленої гібридизації, адже рівень загибелі рослин, створених таким способом, дуже високий. 

– Ви можете висіяти насіння, а воно загине, і вся робота буде марною, – каже Володимир Пузік. – Хоча тут маємо цінні надбання. Наприклад, таким методом було вирощено тритикале (гібрид жита і пшениці. – Авт.). Це перша створена людиною рослина, якої раніше не існувало у природі.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" № 26 від 01.03.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта