Суниця: як правильно виростити та доглянути

04.06.2013 09:59 Агропром
http://posadisam.ru/ http://posadisam.ru/
Суниця – дуже трудомістка ягідна культура.

Вирізняється вона також і тим, що її корені розташовуються у верхньому шарі родючого ґрунту і тому не можуть брати вологу з глибоких пластів. Тому обов’язковими заходами з догляду за цією культурою є полив і підживлення.

Для ремонтантних сортів суниці (полуниці) це особливо важливо, адже ця рослина дуже вологолюбна. За умови нестачі вологи страждає її врожайність: погано зав’язуються плоди і квіткові бруньки, зменшується розмір ягід.

Протягом сезону суницю поливають не менше двох разів, до і під час збирання ягід. У посушливе літо – частіше, іноді раз на 7–10 днів, при температурі не нижче 15 °С. Найбільшу потребу у волозі суниця має в період з початку цвітіння до кінця плодоношення.

Сигналом до того, що час її поливати, є сухий ґрунт під рослинами, який розсипається в руках. На 1 м2 суниці витрачають близько двох відер води, поливають уранці або ввечері, під корінь або в борозни.

Після кожного поливу або рясного дощу грядку слід розпушувати, якщо це не робити, то урожай може знизитися на третину. Власно кажучи, така агрооперація є дуже корисною і сама по собі, не дарма її ще називають «сухе зрошення».

Зрошуємо по-всякому

Природний спосіб «напоїти» рослину – опади, тобто дощ. Але поки що травень на них скупий, тож сподіватися на милість природи не доводиться. Тому доведеться використовувати штучне зрошення. Найпростіший спосіб, який не вимагає великих витрат (якщо не враховувати час і сили) і потребує наявності лише діжки з водою і лійки, – поливати з цієї самої лійки. Найчастіше його використовують на етапі висаджування саджанців. Основний недолік такого зрошення в тому, що він здебільшого годиться для невеликих грядок суниці.

Наступний за «рівнем складності» спосіб – зрошення зі шланга. Воно не потребує значних фізичних навантажень, але має і мінуси: витрати часу й нерівномірний полив; сильний напір води може пошкодити саджанці; такий спосіб є неекономічним через те, що частина води розбризкується і витрачається на зрошення садові доріжки, міжряддя.

А найнеприємнішим є те, що кущі суниці не люблять холодної води, її потрапляння на листя може призвести до білої плямистості та інших захворювань. Такі самі недоліки характерні і для зрошення дощуванням (повітряно-крапельне зрошення). Тому застосовувати його можна лише в жарку або вітряну погоду, щоб вода могла швидко висохнути з поверхні ягід і листя.

А от інший вид крапельного зрошення, коли волога подається у прокладені стаціонарно труби (шланги), а вже з них через спеціальні системи дозованими порціями потрапляє безпосередньо під рослини, є чи не найоптимальнішім. У цьому разі вода не потрапляє на кущики, вона витрачається раціонально і зрошує саме рослини, а не міжряддя, її кількість можна дозувати, сама процедура поливу не вимагає значних фізичних зусиль.

Дещо схожий на останній – аричний спосіб зрошення, коли на ділянці із суницею прокладають міні-канали. Вода в цьому разі зволожує і грядки, і міжряддя, і доріжки. І виходить: зручно для господаря і не надто раціонально.

Незалежно від того, який вид зрошення застосовується, якщо під суницю відведено ділянку площею більше за одну сотку, то бажано обладнати власну свердловину або хоча б колодязь і подбати про ємність для накопичування і прогрівання води: бочку, бак тощо.

А ще й підгодовуємо

Під час висунення квітконосів і початку цвітіння суницю підживлюють комбінованими рідкими добривами з додаванням золи (жменю золи на відро рідкого добрива). Рідкі добрива готують з комплексного розчинного мінерального добрива (за інструкцією) або з настоїв (протягом тижня) трав або гною.

Пропорції для настоїв: коров’як і вода (1:5); пташиний послід і вода (1:15). На 1 погонний метр суниці витрачають піввідра рідкого добрива. Підживлення суниці проводять після дощів. Можна суміщають його з поливом: зрошують ґрунт, потім вносять рідке добриво, потім знову поливають.

Якщо на ділянці обладнано крапельне зрошення, то воно дозволяє здійснювати такий захід, як фертигація. Це такий спосіб удобрення рослин, коли водночас із дозованим крапельним поливом здійснюється збалансоване підживлення, іншими словами, воду з рідкими поживними речовинами за допомогою насоса по шлангах перекачують безпосередньо до рослини.

Можна застосовувати для підживлення суниці і «чаї». Для їх приготування відро на 3/4 заповнюють будь-якими бур’янами з городу, після цього заливають водою майже по вінця. Накривають кришкою і залишають на два тижні для бродіння. Готовим «чаєм» поливають суничні кущики.

Але, як і в будь-якій справі, слід пам’ятати міру. Надлишок добрив погано позначається на якості врожаю. Перегодовані ягоди менш смачні, часто страждають від сірої гнилі. Надлишок азотних добрив призводить до «жирування» рослини і зменшення врожайності.

Ольга Громова, матеріал з газети "Слобідський край" №59 від 18.05.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта