Трактор "Пенсіонер" самотужки змайстрував 86-річний ветеран з Харкова (ФОТО)

23.07.2014 07:43 Агропром
фото Артема Богдана фото Артема Богдана

Іван Шматько народився в селі Мартовому в далекому, для нинішніх поколінь навіть «історичному», 1928 році.

Кажуть іноді, що після 60-ти років життя тільки починається. Поки молодий, у це віриш не надто. Але дивовижний приклад Івана Шматька доводить, що якщо це й не правило, то при бажанні може ним стати. Треба для цього не так уже й багато – усього тільки не складати рук. Механізатор на пенсії, який усе життя пропрацював із металом, у вільний час зайнявся творчістю. І, здається, отримав таки неймовірний результат.

– Ішов на пенсію, думаю, город же потрібно порати, а чим? Зроблю трактор – «Пенсіонера», як я його назвав, – розповідає Іван Якович. – Верстати токарні в мене є, зварювальний апарат є, інструмент усілякий, місце і час теж є.



Тож, перший двигун він поставив з «інвалідки», потім викинув і встановив з ДВШ. Задній міст із ГАЗ-51. Передній міст та коробку передач сам (!) зробив. Гідравліку встановив, компресор та ходозменшувач. Вийшло щось на кшталт редуктора, щоб можна було на повільних швидкостях працювати, а на великих – їздити. Адже запчастини з коробки від ГАЗ-54 дуже «швидкі» для трактора. Їздити – нормально, а от працювати в полі – ні. Ззаду встановив вал відбору потужності для фрези, вона теж саморобна. І все, готово.

Іван Якович веде подивитись на це диво. І тільки тут виявляється, що наш мезанізатор скромно промовчав про те, що сам змайстрував не тільки ходову, а й усе інше. Тобто взагалі все! Кузов, кабіну, здоровезний причіп. Усе зварено власноруч саморобним же зварювальним апаратом (тому що власний краще варить. За словами майстра, він подібних на замовлення знайомим «намотав» безліч). Для жителя великого міста, звичний ареал проживання якого – круг з радіусом півметра і центром – монітором комп’ютера, це виглядає приблизно так само неймовірно, як і злітати самотужки в космос і попити там чайку.

Артем Богдан, матеріал з газети "Слобідський край" №  79-80 від 05.07.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта