Удвічі більше свинини, ніж минулоріч, продали в області цього року

05.08.2014 13:30 Агропром
fastov.all.biz fastov.all.biz
Господарств, де поголів'я свиней більше ніж 30, в області всього лише 96. З них тільки сім містять більше двох тисяч голів.

А насправді великих господарств тільки два. Це ПАТ «АК «Слобожанський» Чугуївського району, яке займає аж третину всього ринку Харківщини та утримує 96 тисяч голів, та СПК з виробництва свинини Куп’янського району яке налічує 15,1 тисячі голів. Усього в області утримується 309,3 тисяч голів свиней. З яких лише трохи половини в підприємствах – 170 тисяч. Все інше по подвір’ях.

І що дійсно цікаво, за словами директора Департаменту агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації Олени Крамської, цього року господарствами області реалізовано на забій 10,1 тисячі тонн свиней у живій вазі, а це у 2,2 (!) рази більше за минулорічний період. Тож, це дійсно чемпіонський ривок.

Птахівництвом в області займаються тільки 10 господарств, але всі вони великі та утримують кожне більше ніж 50 тисяч голів. З них три підприємства спеціалізуються на м’ясі бройлерів, і три – на виробництві яєць.

Загалом за рік в області виробляється 1,2 мільярда штук яєць. Але тут, на відміну від усього іншого тваринного комплексу, підприємства «виграють» у приватних господарів беззаперечно – 72 % яєць виробляють саме вони. Щодо птиці на забій, на сьогодні її реалізовано 14,4 тисяч тонн. Це тільки на 2,5 % більше, ніж минулоріч. Тобто, на відміну від інших галузей тваринництва, тут майже нічого не змінилося. Це при тому, що курятина в загальному обсязі реалізації м’яса становить майже половину всього ринку – 48 %.

Михайло Пилипенко, матеріал з газети "Слобідський край" №93 від 05.08.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта