Унікальні системи поливу закупили аграрії Харківщини (ФОТО)

06.06.2013 08:02 Агропром
фото Катерини Терещенко фото Катерини Терещенко
Рання весна, яка майже відразу перетекла у спекотне літо, могла нанести шкоду сільським угіддям Харківщини.

Але рішучість та оперативність аграріїв та новинки сільськогосподарської техніки зробили диво.

- Посів пройшов в рекомендовані наукою терміни – за 18 днів ми закінчили засів ярих і перейшли до технічних культур, що в подальшому дасть свій результат, - розповідає директор Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Віталій Панов. - На відміну від минулого року, озимі добре перезимували, були опади при їх засіюванні взимку, тому слід чекати доброго врожаю.

Якісний врожай чекають аграрії Чугуївської області. Незважаючі на те, що цієї весни у цьому районі області випала незначна кількість опадів, спасінням для чугуївських аграріїв стали нові моделі агротехніки.

- За традицією, ми для поливу користувалися крапельно-зрошувальною системою, - розповідає керівник одного з чугуївських господарств Геннадій Дерека. - Собівартість такого способу поливу себе не виправдовувала, адже кожного року треба було купувати спеціальні труби та оновлювати фільтри.

Нова установка з поливу з ефектом дощу вже продемонструвала високі результати. Так, наприклад, засіви нуту на ділянці у 30 гектарів зійшли на 100%. З новим пристроєм аграрії Чугуївщини навіть ризикнули вперше посадити безрассадну капусту. У результаті на ділянці у 40 гектарів зійшло 80% сходів капусти. 20 % насіння, що не залишилось, місцеві аграрії сподіваються реанімувати.

Іншим дивом сучасної агротехніки, яким можуть похизуватися чугуївські аграрії, є унікальні установки для внесення гербіцидів. Новий самохідний оприскувач — дуже швидкий та маневрений, а досить великий дорожній просвіт дозволяє обробляти навіть високі культури, наприклад, соняшники.

Тенденція закупівлі нової агротехніки розповсіджується сьогодні у всіх районах області. Так, за перше півріччя 2013 року на Харківщині було витрачено близько 400 млн гривень, що на 70 млн більше, ніж у минулому році. Але керівництво області не буде на цьому зупинятися, адже наближається наступна стадія сільськогосподарських робіт - збір врожаю.

- Особлива потреба на Харківщині сьогодні є у легких тракторах, які необхідні в будь-якому господарстві, - зазначив Віталій Панов. - Основним постачальником сільськогосподарської техніки до Харківщини сьогодні є Бєларусія, але ми все ж таки сподіваємось й на наші харківські заводи.

Катерина Терещенко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта