Урожайний рекорд хочуть встановити в одному з районів Харківщини

16.07.2012 16:35 Агропром

Про особливості збиральної кампанії у Харківському районі розповіли чиновники та фермери

Як розповів голова Харківської райдержадміністрації Віталій Збукар, особливість нинішніх збиральних робіт полягає в тому, що вони розпочалися днів на десять раніше, а ніж у попередні роки. До того ж, через негативні погодні умови спостерігається така собі «строкатість» урожайності ранніх зернових, адже на сусідніх полях вона може суттєво відрізнятися – з 20 ц/га до 60 ц/га й більше.

А от середня врожайність складає 30,8 центнерів на круг, і вже зібрано зерно майже з 60 % засіяних площ. Зараз зернозбиральні роботи йдуть повним ходом, і на поля вийшло 76 комбайнів, більшість з яких – іноземного виробництва. Якщо не стане на заваді погода, то жнива мають закінчитися в цьому районі через 5–7 днів.
 
– У зв’язку з погодними умовами врожайність подекуди буде не такою, на яку розраховували, але приємно те, що майже весь урожай у районі – це продовольче зерно 2 та 3 класу. До того ж, тісна співпраця з науковцями дозволяє нам отримувати належний результат навіть у спекотну погоду, - говорить Віталій Збукар.

Академік НААН України Віктор Кириченко під час огляду полів Державного підприємства дослідне господарство «Елітне» Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН України розповів, що врожайність озимої пшениці тут становить 35,6 ц/га, і в принципі це задовільний результат для нинішнього року.

Директор ТОВ СП «Велес-Агро» Олександр Трусов використовує виключно вітчизняний насіннєвий матеріал і вважає його найкращим. Це господарство було створено лише чотири роки тому, але за такий короткий проміжок часу стало одним з передових у районі, хоча починалося все із полів, на яких щедро росли бур’яни.

Але вже незабаром землі «повернули» родючі якості і поля стали доглянутими та чистими, адже коштів не жалкували. Люди побачили, що прийшов справжній господар і довірили йму свої землі в оренду. До речі, розрахунки за пай нині складають до 3000 грн, що цілком задовольняє селян.

Як сказав Олександр Трусов, відразу ж після того, як сільгосппідприємство почало свою роботу, ставку зробили на застосування новітніх технологій землеробства, що дало змогу отримувати в середньому 50 центнерів озимої пшениці на круг і більше. Тісна співпраця з науковцями виправдала себе на всі сто відсотків, і в амбітних планах – досягнути врожайності озимини на всіх полях не менше ніж 90 центнерів на круг. От тільки б погода була схильною до селян, адже від неї теж багато чого залежить.

Цієї думки дотримується й директор Державного підприємства «Дослідне Господарство «Кутузівка» НААН України» Володимир Турчин. Він зазначив, що в цьому господарстві жнивна кампанія в розпалі, зернозбиральні роботи нині ведуться на площі 3000 га, 1659 га з яких віддано пшениці. Зараз певне занепокоєння пов’язане з відсутністю опадів, адже майже 700 га займає кукурудза, а якщо не буде вологи, то й урожайність може суттєво зменшитися.

Ігор Тесло, матеріал з газети "Слобідський край" №84 від 14.07.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта