Варшавська фондова біржа для українських фермерів. Чи вигідно там шукати інвестиції

20.10.2014 12:25 Агропром
http://www.companion.ua http://www.companion.ua
Український аграрний бізнес сьогодні не є привабливим для інвесторів.

Зараз вкладати гроші в Україну - великий ризик, переконаний директор представництва Варшавської фондової біржі в Україні Андрій Дубецький. Більше того, інвесторів відлякує той негативний досвід, який вони отримали у попередні роки під час роботи в Україні. Тим не менш, для вітчизняних аграріїв Варшавська фондова біржа - один з нерозкритих потенціалів для розвитку. Адже специфіка її роботи відповідає особливостям українського агропрому. А от самі польські аграрії не дуже зацікавлені в біржі.

- Польський аграрний ринок - це мікрогосподарства, кожне з яких має свою спеціалізацію. В середньому на одне господарство припадає 5-7 га. Підприємства, які мають більше 100 га, складають лише 10 % польського агроринку. В Україні ж навпаки. Коли у фермера 1000 га, то його скоріше кваліфікують як підприємця середньої чи навіть малої руки, - розповів Андрій Дубецький.

У Польші якщо річний оборот складає до 1 млн євро, то законом фермер не зобов'язаний вести ніякої фінансової звітності. Достатньо у себе в блокноті записувати витрати і доходи. Тому з точки зору фінансування таких підприємств працюють спеціалізовані програми та банківське кредитування, де банк приходить до фермера в гості, дивиться на його господарство, і вони вже разом домовляються про ті чи інші умови кредитування. При цьому неповернення кредитів при такому підході сягає лише 1-2 %. І то це скоріше випадки, пов’язані з травмуванням чи іншими проблемами зі здоров'ям фермерів. Польський агроринок щороку зростає на 20 %, а рентабельність виробництва сягає 40-50 %. Через таку тенденцію польські фермери не сильно зацікавлені в фондовій біржі, і зараз лише одна компанія існує на майданчику Варшавської біржі. Для України ж це неймовірний потенціал запропонувати себе  інвесторам, які в Польші не можуть знайти собі агрокомпанію. У той же час фондова біржа - це велика відповідальність і ризики для фермерів.

- На фондовій біржі компанії залучають інвестиції через продаж частки у своєму бізнесі або боргового зобов'язання. Інвестор орієнтується по фінансовій звітності, яку надає компанія. Йому надходять всі новини, інформація про успіхи, невдачі. Тому не вести фінансову звітність, як це є у Польші, українські фермери не зможуть. Доведеться перейти на міжнародні стандарти ведення фінансової звітності, - пояснив Андрій Дубецький. -  Якщо інвестору щось не подобається, він може вийти з частки, продавши її будь-кому. Це впливає на ціну компанії.

Крім того, на Варшавській фондовій біржі стоять у першу чергу великі компанії. Якщо фермер обробляє лише 5-7 га землі, робити на біржі йому буде нема що. Однак і маленьке господарство зможе залучити інвестиції, якщо об'єднається у кооперацію ще з низкою господарств, які мають таку ж спеціалізацію. На Варшавській фондовій біржі вже знайшли інвестора декілька десятків українських компаній, як дуже великих, так і середньої руки. Найменша інвестиція сягала декількох сотень тисяч доларів.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта