Величезний свинокомплекс за двадцять мільйонів побудували під Харковом

10.12.2012 10:10 Агропром
http://www.kremenchug.ua http://www.kremenchug.ua

Свою діяльність ПП «АФ Світанок», що у Нововодолазькому районі області, починало з рослинництва.

Згодом тут зайнялися розведенням абердин-ангуської породи великої рогатої худоби, і сьогодні господарство вже має статус племзаводу. Керівник агрофірми Олександр Колісник переконаний, що рослинництво без тваринництва неможливо розвивати – «усе має бути поєднано в комплексі». Тому у «Світанку» побудували сучасний свинокомплекс, один з найбільших на Харківщині.

Сьогодні головний напрям діяльності агрофірми – тваринництво. У господарстві налічується 400 голів ВРХ. Від абердин-ангуської породи корів отримують ніжне мармурове м’ясо, яке вважається найкориснішим серед видів яловичини за вмістом поживних речовин. Але рівень споживання м’яса в Україні все ще низький, і саме це, на переконання Олександра Колісника, є головним гальмом розвитку тваринницької галузі:

– Щоб підвищилося виробництво яловичини та свинини, треба піднімати рівень добробуту нашого населення. Це найкращі інвестиції у тваринництво, – зазначає керівник «Світанку».

Два роки тому в господарстві побудували сучасний свинокомплекс із повним циклом відгодівлі 24 тис. голів свиней на рік. До комплексу проведено газопровід високого тиску і електроенергію. Підготовлено до експлуатації технологічні приміщення та санпропускник, прокладено каналізацію і побудовано резервуари для зберігання гною. На території розташовано водонапірну вежу та власні складські приміщення.

 – На свинокоплекс було витрачено близько 20 млн грн. Більшою мірою це залучені вітчизняні інвестиції, – розповідає Олександр Іванович. – Загальна кількість свиней сьогодні – 2000 голів. Ми завезли 430 ремонтних свиноматок, з кінця листопада почався опорос. Зараз ми працюємо на перспективу, а прибуток розраховуємо отримати з червня наступного року. Сьогодні ж ми зосереджені на відгодівлі і вже маємо 1500 тис. голів товарних свиней. Проблем зі збутом немає, бо на вироблене нами м’ясо нарікань не було.

До речі, у господарстві вирощують високопродуктивних свиней порід дюрок, йоркшир, велика біла та ландрас.

– Для мене сільське господарство – це моє життя, адже я виріс у селі, – каже Олександр Колісник. – Я відчуваю себе на своєму місці. Ювелірними виробами торгувати точно не буду, а в сільському господарстві користь принесу. Це мій хрест і моя доля.

У цьому році Олександру Коліснику Указом Президента України було присвоєно звання «Заслужений працівник сільського господарства України». Таким чином держава відзначила досягнення «Агрофірми Світанок» у тваринницькій галузі, зокрема, у розведенні абердин-ангуської породи корів. Цього ж року агрофірма вже вчетверте взяла участь у Міжнародній агропромисловій виставці «Агро-2012» – провідному агрофорумі України. І знову сільгосппідприємство отримало нагороду – золоту медаль у номінації з досягнення високих показників у розвитку племінного тваринництва «За зразкове ведення селекційно-племінної роботи». Корова з телям абердин-ангуської породи визначена чемпіонкою породи. Це третє «золото», яке виборов на виставці «Світанок» (першого разу експозиція агрофірми отримала «срібло»).  

Юрій БОРЩ, матеріал з газети "Слобідський край" №139 від 20.11.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта