Ветеринарний скандал на Харківщині. Лікарі закривали очі на самовільне спалювання тварин

10.06.2014 09:46 Агропром
http://www.deloru.ru/ http://www.deloru.ru/
Харківська міжрайонна прокуратура з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері перевірила управління ветмедицини в районах області.

За інформацією міжрайонного прокурора Тамари Кошель, численні порушення виявлені у діяльності управлінь щодо здійснення санітарно-ветеринарного контролю.

Так, до перевірок підприємств, у діяльності яких утворюються відходи тваринного походження, органи ветконтролю підходять формально. Складені ними акти не відображають усіх питань, що підлягають дослідженню.

Більше того, дані у цих актах, часто не відповідають дійсності та не співпадають з даними державної статистичної звітності щодо падежу тварин.

«Як приклад, при перевірці одного з підприємств, ветеринари відзначили в акті перевірки 3 випадки загибелі травин з початку року, у той час як реально загинуло 9. При повторній перевірці в документах взагалі не відображено падіж. Разом з тим, за даними статистики, на підприємстві загинуло 20 тварин», - розповіла Т. Кошель.

Подібні порушення мали місце більш ніж на 10 підприємствах у різних районах області.

При цьому усі ці суб’єкти господарювання мають договори з державним перероблюючим підприємством на утилізацію відходів тваринного походження. Та з початку року роботи за вказаними угодами не проводилися, оскільки жодне підприємство не подало відповідних заяв.

Натомість, усупереч чинному законодавству, вони самостійно займалися спалюванням та захороненням залишків тварин. Це свідчить про те, що причина загибелі худоби не з’ясовувалася спеціалістами. А отже утилізація у непристосованих для цього умовах могла спричинити шкоду довкіллю та потягнути за собою інші негативні наслідки.

Така ситуація цілком залишилися поза увагою органів ветконтролю.

У зв’язку з цим міжрайонна прокуратура весла подання начальнику Головного управління ветеринарної медицини в області про усунення порушень та про притягнення винних до дисциплінарної відповідальності. Наразі воно перебуває на розгляді.

Автор: Администратор сайта