Відміну спецрежиму оподаткування прокоментували слобожанські аграрії

13.12.2016 11:28 Агропром
Фото із соцмережі Фото із соцмережі
1 січня спецрежим оподаткування для АПК буде знято. Такий розвиток подій для багатьох фермерів Харківщини зовсім не з приємних.

Профільне міністерство вирішило розробити «амортизаційні інструменти, які нівелюють вплив відміни спецрежиму». Обіцяють державну підтримку. Фактично той самий спецрежим, але у формі дотацій. Щоправда, отримають їх не всі, а окремі сільгоспвиробники, а саме платники ПДВ, що займаються тваринництвом, вирощуванням фруктів, ягід, овочів. 

Урядовці знайшли вихід, віддавши на підтримку аграріїв із бюджету-2017 суму, що дорівнює 1% аграрного ВВП. Минулого тижня ініціативу урядовців взяли до уваги, і нардепи в першому читанні підтримали Проект Закону, де зафіксовано фінансування аграрної галузі протягом п’яти років у розмірі 1 % вартості валової продукції сільського господарства. Остаточно рішення буде схвалене з прийняттям Бюджету-2017 в цілому.

Слобожанські фермери, не бачачи методики, за якою розподілятимуться гроші, побоюються, що така ініціатива Уряду – «чергові обіцянки». 

– Де методика, за якою будуть розподілятися гроші? – запитує голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Харківщини Іван Биков. – На законодавчому рівні її не закріплено. До того ж, нас запевняють, що підтримку отримають представники малого та середнього агробізнесу. А по суті в Україні немає визначення, що таке малий та середній фермер.

На думку Івана Бикова, сам «спецрежим» для аграріїв був не зовсім правильним. Його ввели у той час, коли сільське господарство в Україні було в занепаді, а вітчизняна економіка – у жахливому стані. Тож у той час це було економічно виправдано. Гроші, що поверталися, фермери спрямовували на розвиток: купували насіння, техніку, добрива. Це стимулювало сільське господарство, що дозволило Україні вийти в лідери з виробництва не однієї культури.

– Якщо просто дати гроші – це абсолютно неправильна політика, – коментує спецрежим для обраних Іван Биков. – Гроші потрібно давати за щось, для чогось і на певних умовах. Тоді, коли ці умови будуть виконуватися, тоді механізм державної підтримки працюватиме.
І додає, що за системи, коли в ручному режимі вирішуватиметься, кому дати гроші, а кому ні – лише стимулюватиметься ріст корупції.

Грип в Харківській області: коментар експертів 

В Асоціації фермерів та приватних землевласників Харківщини бачать інший, більш ефективний механізм підтримки сільського господарства: давати державні субсидії для приросту виробництва.
– До прикладу, господарство у цьому році дало приріст у 10 % валової продукції. От на суму цього приросту і дати йому субсидію. Це буде те саме, що відшкодування ПДВ, тільки з більшим результатом. Людина має бути зацікавлена розвивати обсяг виробництва, – говорить Іван Биков. – Скажімо, я збільшив господарство на мільйон, а мені держава дає ще мільйон, щоб я додатково збільшив виробництво на наступний рік. І я витрачу його на придбання насіння, засоби захисту, техніку... І цей мільйон спрацює так, що я зароблю не один мільйон, а два.

Нічого доброго від відміни спецрежиму не очкує і керівник СТОВ АФ ім. Т. Г. Шевченка, що на Вовчанщині, Олег Супрун. За його словами, зараз податкове навантаження на аграрія збільшується, і як йому працюватиметься з нового року, залежатиме від того, як зміниться ціна на ресурси, що споживає АПК, і як змінюватиметься ціна на сільськогосподарську продукцію. Він також не надто довіряє урядовим новаціям. СТОВ АФ ім. Т. Г. Шевченка цього року сплатило понад 2 млн грн ПДВ. Ці гроші раніше, за спецрежиму, воно б використало для розвитку: на купівлю техніки, засоби захисту від шкідників тощо.

– Якщо держава дійсно хоче, аби люди займалися тваринництвом, то необхідно дотувати цю галузь, – висловив думку Олег Супрун. – Чи виділятимуть гроші тепер, кому їх дадуть і скільки – незрозуміло, і, відверто кажучи, я не вірю в дію програми, яку не можна відстежувати.
На його переконання, найефективніший варіант для аграріїв: оподаткування з одного гектара землі й дотації, скажімо, на знову ж таки гектар, чи літр виробленого молока, на реалізовану тону м’яса. Такий би варіант був прозорішим і для всіх.

Ціна на цукор в Україні продовжує змінюватися 

Розлогіше по темі читайте у розділі Статті.

Тетяна Василець

 

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта