Відсутність дощів восени - відсутність урожаю? Прогнози експертів

27.11.2014 15:42 Агропром
top.rbc.ru top.rbc.ru
Надворі осінь. І вона цього року неабияк здивувала, особливо господарів, адже видалася аж занадто сухою.

Дощі наситили добре землю у вересні, а от жовтень з листопадом обділили. Та й самі метеорологи констатують хоч і не рекордну сухість осені, однак дефіцит опадів на більшій частині території України. Випало переважно 10–70 % місячної норми, і лише у західних областях та на Одещині вологи було на достатньому рівні у 100–232 % місячної норми.

– У вересні випало 36 мм, у жовтні – 15 мм, у цьому місяці поки що 0,8 мм. Це дуже мало. А повинно бути 45 мм. Причиною такої посухи є антициклони, які й визначали погоду. Будемо сподіватися, що зима видасться сніжною, а втрати вологи поповняться, – відзначила завідувач сектора метеорологічних прогнозів Харківського регіонального центру з гідрометеорології Євгенія Ляшенко.

Читайте також: МАЛО ЗБИРАТИ РЕКОРДНІ ВРОЖАЇ. ПОТРІБНО БУДУВАТИ ПЕРЕРОБНІ ПІДПРИЄМСТВА
                     УНІКАЛЬНА КУКУРУДЗА. ЯК ДОСЯГТИ РЕКОРДНОЇ ВРОЖАЙНОСТІ (ФОТО)

Звичайно, така «посушлива» ситуація може зіграти погану службу майбутньому врожаю. Так, в Українському гідрометеорологічному центрі повідомили, що для озимих культур запаси продуктивної вологи метрового шару ґрунту на кінець осені сформувалися переважно на достатньому (81–120 мм) та оптимальному (121–180 мм і більше) рівнях. Однак на багатьох територіях східних областей, у тому числі й на нашій, запаси продуктивної вологи у метровому шарі ґрунту не перевищували 35–75 мм, місцями – 9–25 мм при середніх багаторічних значеннях на кінець осені 100–150 мм.
На кінець жовтня й взагалі вологозабезпечення орного шару ґрунту, а це 0–20 см, під озимими культурами на окремих територіях оцінювалося як недостатнє (11–20 мм), місцями – незадовільне (1–10 мм).

Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих у 3 см у цей місяць під час найхолодніших ночей знижувалася до мінус 1–5 градусів. Однак синоптики такі погодні умови вважають прийнятними для загартування рослин і для накопичення ними вуглеводів і корисних речовин.

– Те, що було мало дощів цієї осені, і для аграріїв і для власників присадибних ділянок, звичайно, погано. Це негатив не тільки для зернових, а й для овочевих культур, багаторічних рослин: садових дерев, кущів, – говорить доктор сільськогосподарських наук, професор Інституту овочівництва і баштанництва НААН України Олександр Вітанов.– На сухому ґрунті рослинам гірше зимується.

Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" № 142 від 27.11.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта