Виробництво яєць: наскільки рентабельна ця справа на Харківщині

29.10.2012 14:06 Агропром
http://oproduktah.blogspot.com http://oproduktah.blogspot.com
За дев’ять місяців поточного року на птахофабриках області вироблено 660 млн курячих яєць – цей показник зберігається на рівні минулого року.

Зараз наша область у цій галузі – у трійці лідерів серед регіонів України.

Здавалося б, є підстави для оптимізму. Але, як вважає генеральний директор Харківської обласної асоціації птахівницької промисловості «Харківптахопром» Вадим Шиян, не все так просто в «курячому королівстві».

Сьогодні вкрай потрібні кошти для модернізації галузі, будівництва нових підприємств, що використовуватимуть новітні технології. Це дозволило б зменшити собівартість виробленої продукції, а в перспективі – постачати українські курячі яйця на європейський ринок.

До того ж, і ціни на ці високоякісні продукти були б приємним сюрпризом для всіх споживачів. Як же ці проблеми розв’язуються в нашому регіоні?

Нині на Слобожанщині на повну потужність працюють, не враховуючи дрібних виробників, дві потужні птахофабрики (ТОВ «ТД Богодухівська птахофабрика» та ТОВ «Крос-Зоря» Харківського району, що входять до складу агрохолдинга «Авангард») і два середні виробничі підприємства (птахофабрика «Охоче» Нововодолазького району та СТОВ «Старовірівський птахокомплекс» Шевченківського району). Левову частку потреб ринку яєць у регіоні задовольняють саме ці господарства. Звісно, можна було б і збільшити обсяги виробництва продукції, але тут є свої нюанси.

Загальновідомо, що будь-який бізнес буде більш прибутковим, коли зменшуватиметься собівартість виробленої продукції. Зараз вона складає на десяток яєць найпоширенішої категорії С-1 у середньому 5 гривень 60 копійок. Водночас оптова ціна – знову ж таки, у середньому – становить 6 гривень 50 копійок. Тобто, рентабельність хоча й не дуже висока, але є.

Але при цьому слід звернути увагу на постійне підвищення витратної частини виробництва, а це: зростання цін на корми, енергію та придбання високопродуктивних курок-несучок. Відтак, стає зрозумілим, що начебто й можна було б трішки підняти оптову ціну, але тут обов’язково виникне ще одна проблема. Не секрет, що зараз здебільшого українці намагаються економити на продуктах харчування, у тому числі й на курячих яйцях.

Уже відійшли ті часи, коли цей продукт купували лотками. Зараз в основному беруть десяток яєць і докуповують їх у міру споживання. Отже, перевиробництво нікому не потрібно, бо воно неминуче призведе до втрат.

Ігор Тесло, матеріал з газети "Слобідський край" №129 від 27.10.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта