Врожай харківських фермерів під загрозою. Коментар експерта

07.04.2014 12:18 Агропром
http://vrachline.ru/ http://vrachline.ru/
Аномальне тепло змушує харківських аграріїв прискорювати посівну, а затримка навіть в кілька днів призведе до істотного зменшення врожайності.

Цього року аграрії області планують засіяти 1 млн 257 тис. га ярих культур. Це на 33 тис. га більше, ніж у минулому році. Крім того, фермерам необхідно забезпечити догляд за посівами озимих культур на зерно і зелений корм, а також озимого ріпаку, багаторічних трав на площі 495 тис. га. У Департаменті агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації сільгоспвиробникам радять прискорити роботи. Мовляв, погода не чекає. Так, уже зараз запаси продуктивної вологи у метровому шарі ґрунту практично по всій території області  на 15 % менші від середнього багаторічного рівня. Прогноз Харківського регіонального гідрометцентру на квітень також складно назвати сприятливим для аграріїв. Середньомісячна температура повітря очікується на рівні +10° С при нормі у +8,8° С, а місячна кількість опадів - 25 мм при багаторічній нормі у 40 мм.

- Рання весна дозволила сільгоспвиробникам більшості районів області вже на початку другої декади березня розпочати посівні роботи. Це майже на три тижні раніше, ніж у минулому році, - сказав заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації Олексій Кучеревський. - Першими впоралися господарства Барвінківського, Чугуївського та Коломацького районів. Там ці роботи вже завершені. Загалом же з посівами ярих зернових вже впоралися дев'ять районів області.

Станом на 7 квітня всього по області посіяно ранніх зернових та зернобобових культур на площі 232 тис. га (84 % від запланованої площі). Ячменю посіяно 184,5 тис. га, гороху – 28,4 тис. га, вівса – 10,3 тис. га, ярої пшениці – 8,8 тис. га.

Як пояснив Олексій Кучеревський, з посівною не слід затягувати, адже при швидкому підсиханні ґрунту і підвищеній температурі повітря, що є характерним для квітня, погіршується розвиток кореневої системи, кущіння та формування зерна.

- Затримка сівби лише на один день призводить до втрати від 50 до 100 кг зерна з 1 га, а посушливої весни ці втрати зростають у два-три рази. Тому потрібно терміново вжити всіх заходів для пришвидшення посівів ранніх зернових та зернобобових культур у тих районах, де ця робота ще не завершена, - заявив Олексій Кучеревський.

Аналогічна ситуація і з цукровими буряками, оптимальні строки посіву яких, як правило, збігаються з посівом ранніх зернових культур.

- Вирощування цієї технічної культури прогнозують розширити до 22,5 тис. га проти 12 тис. га у 2013 році. Департамент агропромислового розвитку провів нараду з керівниками та власниками цукрових заводів. Вони чітко висловили зацікавленість щодо розширення площі вирощування цукрових буряків в області і готовність до плідної співпраці із сільгоспвиробниками, - сказав Олексій Кучеревський. - Прогнозується, що переробляти цукрові буряки цього року будуть шість цукрових заводів, тому ми пропонуємо керівникам сільськогосподарських підприємств переглянути і, де є така можливість, збільшити площу вирощування цукрових буряків цього року.

До слова, станом на 4 квітня посів цієї культури проведено на площі 5 тис. га, що складає майже чверть від прогнозу.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта