Врожай озимої пшениці може повністю пропасти на Харківщині

06.01.2016 15:30 Агропром
Фото: zn.ua Фото: zn.ua
Через суху осінь половина посівів озимини пропала, решта знаходиться у незадовільному стані.

За даними Мінагрополітики, станом на кінець грудня в Україні через засуху не зійшло 14 % посівів озимої культури. Найбільше площ без сходів - у Дніпропетровській, Полтавській і Харківській областях. З 501 тис. га посівів озимої пшениці на Харківщині сходження сільгоспвиробники отримали лише на 254 тис. га (50,7 %). При цьому, як розповів заступник директора з наукової роботи з інноваційно-інвестиційного розвитку Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр'єва НААН, доктор сільськогосподарських наук Сергій Попов, у доброму стані знаходяться 6 % посівів (15 тис. га), у задовільному 30 % (79 тис. га). Превалюють слабкі та зріджені посіви. Їх 64 %, або 160 тис. га.

Аграрії Харківщини встановили черговий рекорд

- Тобто виходить, що половина озимини на Харківщині взагалі не зійшла, а те, що зійшло, переважно у поганому стані. Посіви не розпущені. Йде асинхронний розвиток, - сказав Сергій Попов. - Це й не дивно, адже продуктивного дощу восени не було півтора, а то й два місяці. Такої засухи синоптики не пам'ятають останні 136 років.

Додають занепокоєння і сильні морози, які в останній тиждень обрушилися на область. Так, озима пшениця витримує температуру до 18-19 С морозу. Але якщо посіви восени не встигли розпуститися, то гранична температура підвищується до - 14 С. В такій ситуації рятує сніг. Як пояснив Сергій Попов, кожний сантиметр снігу - це +1 С для посівів. Тобто, якщо сьогодні в середньому по області шар снігу сягає 5-7 см, а температура повітря - 20 С, а для пшениці це відповідно 13-15 С. Ті 6 % посівів, які знаходяться у доброму стані, легко перенесуть холоди, а от слабкі сходи можуть вимерзнути. Найгірше буде сільгоспвиробникам  з північних районів області. Наприклад, у Дергачівському районі шар снігу становить всього 2-4 см, а отже, ризики, що озимі вимерзнуть, більші.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта