Харківщина збільшила виробництво молока

19.01.2018 10:07 Агропром
Фото:pixabay.com Фото:pixabay.com
2017 рік був успішним для молочників нашого регіону, і це попри те, що чисельність корів зменшилася.

Як розповів кореспонденту «СК» начальник відділу тваринництва та селекційно-племінної роботи управління виробництва сільськогосподарської продукції Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Олександр Масюк, за підсумками минулого року чисельність поголів’я дійної череди нашої області скоротилася на 5 %.

А от обсяги виробництва молока у нас вкотре зростають. За минулий рік усіма категоріями господарств було вироблено 529,9 тис. тонн. Надій молока від корови склав 6813 кг. Зростають і обсяги молока екстра-ґатунку. За підсумками 2017-го із реалізованого молока 15,3 % – це молоко саме екстра. Збільшення питомої ваги складає майже 50 %, а це, за словами фахівця, дуже суттєвий показник.

– Загалом за 2017-й сільсгосппідприємствами вироблено 240,1 тис. тонн молока, що на 1,2 % більше, ніж у 2016-му, – наводить цифри фахівець.– Рік успішний, і вдалося цього досягти у принципі за рахунок великих підприємств, які запроваджують сучасні технології, починаючи з елементарної годівлі худоби, завершуючи самим обладнанням. Так, уже маємо 20 доїльних залів і майже 150 систем молокопроводів. Це ті технології, що допомагають молоку не контактувати з навколишнім середовищем і зберігати якість.

Відповідно до даних Державної служби статистики України, Харківська область входить до шістки регіонів, які найбільше виробили молока за 2017 рік.

Так, попереду нас Вінницька область (851,0 тис. тонн), Полтавська область (792,8 тис. тонн), Хмельницька область (596,8 тис. тонн), Житомирська область (574,6 тис. тонн) і Чернігівська область (548,2 тис. тонн).


У 2017-му українські виробники молока збільшили прибуток на 35 %. Це означає, що середній ефективний виробник молока, що має 500 голів корів, отримав додатково 2–3 млн грн прибутку. Такі дані на початок січня навів економіст департаменту технічного співробітництва Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН Андрій Ярмак.

– Зростання склало відразу 5,2 %, у той час як у середньому за попередні шість сезонів воно не перевищувало 2,5 %. Зростання забезпечено підвищенням середніх закупівельних цін на молоко на 4,1 % та зниженням цін на кормовий мікс на 1,1 % завдяки здешевленню соняшникового шроту, – повідомив Андрій Ярмак. – За рівнем умовної прибутковості виробництва ми повернулися до 2014-го. Однак ефективність за цей період підвищилася суттєво в більшості підприємств. Тому можна сміливо казати, що 2017-й для молочників був найприбутковішим за останні п’ять років.

Читайте також: Харків увійшов у ТОП-п’ять міст за прозорістю продажів

Автор: Тетяна Василець