Як і де вирощують соснові ліси на Харківщині (ФОТО)

29.07.2013 12:00 Агропром
фото Тетяни Василець фото Тетяни Василець
У п'яти теплицях Чемужівського лісництва ДП «Зміївське лісництво» зеленіють тисячі саджанців сосен.

У минулому році, за підрахунками працівників лісгоспу, вдалося виростити 512 тисяч сосен звичайних. Скільки проростає молодих деревець, цього року точно порахувати можна буде 10 жовтня під час запланованої інвентаризації.

- Повинно бути близько 110 шт. стандартних посадкових місць. Якщо цю цифру помножити на 4600 — кількість насінинок, то плануємо висадити близько 506 тис. сосен цього року, - сказав помічник чемужівського лісничого Олег Баранов, який безпосередньо відповідає за посадковий матеріал.


Висадження рослин проходить щовесни під час лісокультурної кампанії. А вже восени, коли достигне верхня брунька, сосни готові до підсажування в ліс.

В основному подальшою домівкою молодих сосен залишається Харківщина, це Балаклійський, Харківський та інші райони. Щоправда, минулого року 40 тис. саджанців переїхали на Дніпропетровщину. Цього року до Чемужівського лісництва приєдналися території Близнюківського лісгоспу, які підлягають залісенню. Тож зміївські сосни переїдуть до сусіднього району.


- Вирощувати насіння бажано тільки зі свого регіону. З інших територій, особливо які знаходяться на відстані понад 150 км, насіння не приживається. Дерева Полісся у нас не ростуть. Є таке поняття, як районування, тобто придатність рослини до використання в певній кліматичній зоні, - пояснює Олег Баранов.

Вирощувати посівний матеріал на Харківщині першочергово почали саме в Зміївському районі. Перша тепличка була створена у 1981 році на базі Задонецького лісництва.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта