Як криза позначилася на харківських фермерах. Інформація ХОДА

23.03.2015 10:22 Агропром
http://fishki.net/ http://fishki.net/
Поголів'я свиней та ВРХ у сільськогосподарських господарствах Харківщини зросло.

Як у ході обласної селекторної наради розповів директор Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської облдержадміністрації Віктор Коваленко, незважаючи на низькі закупівельні ціни на молоко і ріст долара, фермерам, які займаються тваринництвом, таки вдалося зберегти позитивну тенденцію розвитку. Так, поголів'я великої рогатої худоби в області збільшилося на 1820 голів, а чисельність свиней в аграрних підприємствах зросла в середньому на 8 %.

- Найуспішніші свиноферми працюють у Чугуївському, Вовчанському, Нововодолазькому, Краснокутському та Зачепилівському районах. Причому обсяг реалізації свиней на забій збільшився на 12 %, - сказав Віктор Коваленко.

Що стосується молочної галузі, то за рахунок зростання продуктивності дійного стада обсяги виробництва молока зросли більш ніж на 3 %. За два місяці 2015 року надій молока від однієї корови виріс на 9 % порівняно з минулим роком. Найкращі результати показали підприємства Ізюмського, Красноградського, Великобурлуцького та Куп'янського районів, а у Дворічанському районі надій 1468 кг - в 1,5 раза вище середнього значення по області. Це один з найвищих показників по Україні.

У той же час є райони, у яких ситуація з тваринництвом не така оптимістична. Це, зокрема, Балаклійський, Богодухівський, Зміївський райони. Найгірше ж справи йдуть у Близнюківському районі. За інформацією Віктора Коваленка, там спостерігається падіння виробництва м'яса, молока, а також зниження чисельності великої рогатої худоби і свиней.

Більш-менш успішно наразі справи йдуть з рослинництвом. Так, станом на 20 березня господарства південних районів області - Борівський і Лозівський - уже приступили до посіву ранніх зернових і зернобобових культур. Всього ж за планом цього року аграрії мають засіяти ранніми яровими 1 млн 92 тис. га. Це на 6 % більше, ніж минулого року.

- Запаси насіння ярових на сьогодні складають 126 % від плану. Готовність тракторного парку по всіх господарствах - 99 %. Дизельне пальне заготовлено до початку сезону на 97 %, а бензин - на 105 %, - додав Віктор Коваленко.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта