Як у Харкові боротимуться з пістією. Плани розроблено, чекають фінансування

02.02.2015 14:32 Агропром
У 2014 році обласною владою були вжиті заходи щодо запобігання розповсюдженню пістії з метою покращення екологічного стану річки Сіверський Донець.

Чугуївською та Зміївською РДА спільно з організаціями та установами районів були встановлені бонові загородження для накопичення пістії та проводилось своєчасне її вивантаження. Проводилась робота щодо утримання в належному санітарно-екологічному стані прибережно-захисних смуг та поверхонь водойм.

«Ці спільні дії були результативними і значно скоротили темпи розвитку пістії та її вплив на природні компоненти річки у 2014 році. У цьому році будуть вживатися аналогічні заходи із запобігання розповсюдженню пістії», - зазначив директор Департаменту екології та природних ресурсів ХОДА Ігор Капусник. 

Ігор Капусник додав, що Департаментом направлені листи до Міністерства аграрної політики та продовольства України і Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України щодо включення пістії до переліку карантинних об’єктів, що в подальшому дозволить включати більш дієві механізми боротьби з цією рослиною.

За словами директора Департаменту екології та природних ресурсів ХОДА, для запобігання заторам та накопиченню пістії за рекомендаціями наукових установ у 2014 році була розроблена проектно-кошторисна документація на розчистку русла річки Сіверський Донець у Зміївському та Чугуївському районах за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на загальну суму 190,5 тис. грн. На виконання робіт виділення коштів розглянуть цього року.

Крім того, здійснювались заходи щодо ремонту та реконструкції каналізаційних очисних споруд КП «Малоданилівський комунальник» для недопущення забруднення р. Лопань стічними водами. На реконструкцію очисних споруд у 2014 році Державний фонд охорони навколишнього природного середовища виділив 10 млн грн. Підрядна організація виконала роботи з будівництва комплексу механічної очистки та установила два імпортні біофільтри. Роботи тривають. 

Джерело: сайт ХОДА
Автор: Администратор сайта