Як виробляють молоко вищого гатунку на фермі під Харковом (ФОТО)

Як виробляють молоко вищого гатунку на фермі під Харковом (ФОТО)

Фото Ірини Гудзь

Молочну галузь в Україні називають збитковою, однак є аграрії, яким ще вдається заробляти на цьому гроші.

Одне з найстаріших господарств Дворічанського району, ПСП «Вільшанське», попри кризу, не лише не зменшує обертів, а й вкладає мільйони в реконструкцію.

Сільськогосподарське підприємство в селі Вільшана працює вже понад 80 років. За радянських часів це був потужний колгосп-мільйонер, який у 1992 році перетворився на ПСП «Вільшанське». Зараз провідною галуззю на підприємстві є тваринництво. Тут утримують 1 500 голів ВРХ чорно-рябої породи, 500 з яких – дійна череда.

– За показниками валового надою від однієї корови ми на п’ятому місці в області – 9 361 л на рік. Це дуже хороший показник не лише на рівні України, а й на рівні західноєвропейських країн, – розповів генеральний директор ПСП «Вільшанське» Віктор Лебединський.


Останні три роки на підприємстві провели масштабну реконструкцію: переобладнали доїльний зал, приміщення, де охолоджується і зберігається молоко, приміщення для утримання новонароджених телят тощо. Ремонтні роботи й нове обладнання потягнули на суму близько 10 млн грн. Наразі на фермі ручну працю зведено до мінімуму, а контакт молока з повітрям відсутній: з вимені молоко потрапляє в доїльний апарат повністю закритого типу, а далі – в охолоджувач, молоковоз і на завод. У результаті господарство має змогу продавати своє молоко як продукцію вищого ґатунку.

Така класовість, по-перше, дає можливість відпускати продукцію за більшою ціною (на 10 % дорожче), а по-друге, виходити на міжнародний ринок. Адже, за стандартами ЄС, молоко, яке продають аграрії, має бути лише вищого або екстра-класу. За словами Віктора Лебединського, сучасні технології також полегшують працю тваринників і зменшують собівартість молока. Минулого року лише на продажу молока господарство заробило 5 млн грн. Щоправда, чи залишаться прибутки на такому рівні цього року, фермер не знає.

– У 2014 році ціна на молоко порівняно з 2013 роком не тільки не підвищилася, а, навпаки, навіть трохи впала. Собівартість же виробництва наразі збільшилася у два, а то й у три рази, – сказав Віктор Лебединський. – Зараз ми продаємо молоко вищого ґатунку по 5,3 грн за літр, але щоб цей бізнес дійсно став вигідним, молоко має коштувати не менше ніж 7 грн.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" № 40 від 04.04.2015

За матеріалами:СЛОБIДСЬКИЙ КРАЙ