Як зекономити на опаленні. Прості розрахунки для користувачів

04.12.2013 15:00 Агропром
http://st-vestnik.ru/ http://st-vestnik.ru/
Зима прийшла, а разом з нею холоди та питання щодо опалення приватного будинку.

Про дрова, печі та незнищенне бажання зекономити на блакитному паливі, йдеться нижче.

Різні види дерева дають приблизно одну кількість теплової енергії. Вважати, що деревина твердих порід – дуб, акація, абрикоса, горить краще за м’які, наприклад сосну, або вільху, не зовсім слушно. Річ у тому, що тверді породи більш важкі. Один куб дуба може важити в півтора раза більше за куб сосни або вільхи. Таким чином, якщо брати по об’єму, в дубі запасено більше кіловатів, а якщо брати по вазі, приблизно стільки ж. Тобто два – два з половиною кілограми дров із вологістю 20 % (більша вологість спричинить зменшення теплотворення та викривить результати) замінюють один кубічний метр газу. Дубові дрова коштують у Харківській області в середньому 325 грн за кубічний метр. У кубічному метрі дуба приблизно 700 кілограмів. Це означає, що один кілограм коштує 0,46 грн, а «дубовий» аналог одного кубічного метру газу приблизно 0,92 грн.

Звичайно, дані наведено без урахування вологості дров, а точніше – за стандартної вологості, якості, типу та стану печі, ККД газового котлу, та за умови, що калорійність газу незмінна, хоча вона коливається, й іноді досить сильно.

Та найгірша ситуація із електроопаленням. Складається кошторис на електроопалення дуже просто. Одна кіловат-година електрична дорівнює 0,9 кіловат-годині тепла (віднімаються невеликі втрати при перетворенні). Одна кіловат-година коштує за звичайним тарифом для населення 0,28 грн. Щоб замінити один кубічний метр російського газу, треба 10 кіловат, тобто 2,8 грн, що майже втричі дорожче.

У разі монтажу нової системи опалення у флігелі, літній кухні, гаражі, майстерні тощо, кошторис установлення системи газового опалення разом із батареями, документами, підведенням газової магістралі, розробкою проекту та документацією вийде за ціною чи не більше, ніж вартість будівництва самої споруди. Крім того, у разі, якщо будинок дуже великий і кількість спожитого газу перевищує 2500 кубічних метрів, увесь спожитий газ перераховується за тарифом 1,098 грн. Наступна планка – 6000 кубів і вартість газу до 2,2248 грн за куб, що вже є дуже серйозною сумою. Для того щоб утриматись в умовах найнижчої норми, доцільно використовувати додаткове опалення.

Артем Богдан, матеріал з газети "Слобідський край" №143 від 30.11.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта