Законність забудови на Печенігах прокоментували у прокуратурі

10.01.2014 09:00 Агропром
http://estate-in-kharkov.com/ http://estate-in-kharkov.com/
Чи є законним будівництво різних об’єктів на березі Печенізького водосховища.

На це питання в інтерв'ю СК" відповіла Харківський міжрайонний прокурор з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері Тамара Кошель.

– Однозначно незаконно. На жаль, такі випадки непоодинокі. Минулого року ми звернулися до Господарського суду Харківський області з вимогою скасувати розпорядження райдержадміністрації (Печенізької) і визнання договорів оренди недійсними. Так, близько 20 гектар прибережної смуги Печенізького водосховища передано шести підприємствам для будівництва.

Території різні – кому гектар, кому два, а одному навіть чотирнадцять. І все це вздовж водойми. А оскільки ландшафт там склався таким чином, що за берегом відразу йде ліс, то виходить, що для забудови віддали як землю прибережної смуги, так і землі лісового фонду. Забудова, як написано, була для рекреаційних потреб, тобто для відпочинку. Але фактично все має забудовуватись будиночками відпочинку для працівників цих же фірм. А це, по суті, приватна забудова. Земельним кодексом заборонено будівництво і навіть розорювання земель у прибережній захисній смузі. Ми подали шість позовів, у яких просили визнати недійсними ці договори. Ці позови пройшли всі інстанції і були кожний по-різному розглянуті. Вищий господарський суд подав всі справи на новий розгляд. На сьогодні два позови задоволені, в одному відмовлено (прокуратурою області оскаржено у касаційному порядку), і три досі слухаються.

Артем Богдан, матеріал з газети "Слобідський край" №139 від 21.11.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта