Закупівлею сільгосптехніки похизувалися аграрії Харківщини (ФОТО)

21.03.2013 09:43 Агропром
фото прес-служби Кегичівської РДА фото прес-служби Кегичівської РДА
Про досягнення аграріїв Кегичівщини в інтерв’ю «СК» розповіла начальник управління агропромислового розвитку Кегичівської райдержадміністрації Ольга Семенюк.

– Ольго Володимирівно, велику роль у сільському господарстві відіграє сучасна техніка. Наскільки аграріям району вдалося оновити машинно-тракторний парк?

– Минулого року аграрії району було придбано техніки на 33,3 млн грн. Таким чином, на оновлення машинно-тракторного парку та обладнання для кормовиробництва й утримання великої рогатої худоби і свиней на кожні 100 га ріллі вкладено 84 тис. грн. Уже цього року районними аграріями було придбано 14 тракторів, чотири жниварки, косарка, 13 сівалок, 12 агрегатів ґрунтообробної техніки, чотири обприскувачі, п’ять установок доїльного обладнання, три комплекти обладнання для утримання ВРХ, установка для кормоприготування, два комплекти поливної техніки, дів вантажні автомобілі та 25 одиниць іншої сільськогосподарської техніки. Більше половини придбаної в минулому році техніки, а точніше 56 %, сільгосппідприємствами закуплено власним коштом, 34 % – у кредит, 10 % взято у лізинг.

– У яких господарствах зараз найбільш сучасна техніка?

– Лідерами за вкладанням коштів в оновлення машинно-тракторного парку є: ПП «Агропрогрес» (8 млн грн на кожні 100 га ріллі); ПОСП «Мажарка» (3 млн грн), ПП «Андріївка» (3 млн грн), ТОВ АФ «Союзагро» (140 тис. грн); ПСП ім. Щорса (72 тис. грн), ПОСП «Софіївка» (64 тис. грн). Серед малих і фермерських господарств кращих результатів в оновленні техніки досягли ФГ «Світлана» та СФГ «Олександрівське», які вклали відповідно 230 тис. грн та 170 тис. грн.


В останні п’ять років обсяг іноземного навісного та причіпного обладнання незмінно був удвічі меншим за кількість зернозбиральних комбайнів. Але протягом 2012 року пріоритети аграріїв у техніці змінилися на користь посівних агрегатів точного висіву. Перерозподіл часток ринку в районі за 2012 рік був зумовлений зростанням на 65 % закупівлі іноземних сівалок (13 одиниць), які за ціною майже не поступаються іноземним тракторам і зернозбиральним комбайнам. На 20 % зросла закупівля культиваторів і дискових борін. Купівля сільгосптоваровиробниками посівних агрегатів видається максимально виправданим кроком, що допомагає економити кошти на посівному матеріалі. Крім того, сучасні посівні агрегати можуть вносити не тільки тверді, а й рідкі добрива, одночасно забезпечувати високу точність сівби – тобто, виконувати кілька операцій, що дозволяє суттєво економити на пальному.

– Наскільки сучасна техніка є, так би мовити, бережливою до ґрунту?

– Сучасні агротехнології потребують неодноразових проходів по полю колісних тракторів і сільгосптехніки, також спостерігається тенденція підвищення класу тяги тракторів і, як правило, збільшується навантаження на ґрунт. Усе це призводить до порушення структури ґрунту, зменшення урожайності та збільшення енерговитрат на обробіток ланів. У зв’язку з цим керівники й спеціалісти господарств мають цього року приділити увагу придбанню та комплектації техніки наборами здвоєних коліс, а також придбанню великовагових причепів на великооб’ємних шинах низького тиску.

– Чи приділяють сільгоспвиробники вашого району увагу меліорації?

– Так, безумовно. Зі зміною клімату в бік підвищення температур, що призводить до посухи в період вегетації рослин, більше уваги слід приділити придбанню меліоративної техніки. Прикладом у цьому питанні можуть бути ТОВ АФ «Сади України» та ТОВ «Вера», де кожен рік збільшуються поливні площі.

Юрій Борщ, матеріал з газети "Слобідський край" №33 від 16.03.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта