Жінка-фермер не бере кредитів та платить працівникам по сімсот доларів

19.07.2012 11:27 Агропром

Зазвичай переважна більшість керівників сільгосппідприємств – чоловіки. Але подекуди є й винятки. Один з них – голова фермерського господарства «Муравський шлях» Ольга Львова, що знаходиться у Богодухівському районі.

Нині тут уже пройшли жнива на 2/3 посіяних площ, і врожайність залишається строкатою – є добрі поля, а є й не дуже.

– Минулої осені посіяли озимої пшениці на площі десь 800 га, – ділиться Ольга Львова. – Погодні умови були несприятливими, посіви вийшли весною зріджені, але пересівати їх на стали. Річ у тому, що вже настає той час, коли потрібно замислитися над майбутнім урожаєм, а для цього слід запастися насіннєвим матеріалом. І нехай урожайність буде не такою високою, але це дозволяє нашому колективу не лише утримуватися на плаву, а й забезпечувати людей постійною роботою. Інше для мене неприпустимо, і я ні в якому разі не відступлюся від своїх головних життєвих пріоритетів.

У цьому фермерському господарстві є можливості певний час зберігати зібране збіжжя і не продавати його за копійки зернотрейдерам. А ще «Муравський шлях» ніколи не бере кредитів, бо розраховує лише на власні сили. Виплачується тут і гідна заробітна плата, що складає в механізаторів щомісячно до 6 тис. грн, а також забезпечується повний соціальний пакет.

При цьому тут застосовуються новітні технології землеробства і завжди використовується якісний елітний насіннєвий матеріал, на кшталт сорту озимої пшениці «Василина», розробленого в Інституті рослинництва iм. В. Я. Юр’єва. Крім того, у цьому році людям, які довірили свої земельні паї в обробіток, буде збільшено плату, яка становитиме майже 5 % за пай.

Та головне, як розповіла Ольга Львова, тут завжди піклуються про створення нових робочих місць, а тому в поточному році взяли на роботу п’ять випускників з Богодухівського аграрного коледжу, адже їм треба згодом перейняти естафету в таких завзятих хліборобів, як Олександр Липчанський, Андрій Мосягін і Анатолій Змійко.

Ігор Тесло, матеріал з газети "Слобідський край" №86 від 19.07.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта