Зручні сорти ячменю та озимої пшениці розробляють харківські фахівці

06.03.2014 15:06 Агропром
http://farming.by http://farming.by

Один із класичних методів селекції – метод схрещування (коли одну з батьківських форм обробляють фізичними, хімічними мутагенами, що викликає різну перекомбінацію генів, у результаті чого створюється зовсім новий організм) – дозволив створити ячмінь, який зручно переробляти. Наприклад, таким методом створено безості форми ячменю. Так, у традиційного ячменю довгі, зазубрені ості, що ускладнює його очищення під час молотіння. Зараз створено практично безості, колозернові сорти. Зерно в такого ячменю покрите не плівкою, а лише жорсткою оболонкою, яка, як і у пшениці, легко обрушується.

Якщо говорити про озимі культури, зокрема про пшеницю, то робота селекціонерів тут завжди була спрямована на холодостійкість, зимостійкість, стійкість до різних видів плісняви (утворюється від льодяної кірки).

Нагадаємо, що у вересні Інститут підписав меморандум про співпрацю з техаським університетом щодо виведення нових сортів озимої пшениці. Після цього аграрії обмінялися зразками семи сортів пшениці. І посіяли в себе не полях, аби побачити, як наші сорти проявлять себе на техаських полях – і навпаки.

– Коли ми робили аналіз погодних умов перед тим, як обмінюватися сортами, у Техасі та в Україні, виявилося, що вони дуже схожі. У них також бувають такі перепади температур, як у нас, та засухи. Наші сорти мають там себе непогано виявити, – упевнена доктор сільськогосподарських наук, заступник директора з наукової роботи Інституту рослинництва ім В. Я. Юр’єва НААН України Любов Кобизєва. – Про результати можна буде сказати в серпні – вересні.

Далі розглядатиметься питання про наукове співробітництво та про обмін спеціалістами.
– Якщо ми побачимо, що в нас однакові проблеми, то будемо знаходити шляхи їх розв’язання. Звісно, там селекція ведеться по-іншому. Там інша база, дуже високі генетичні підходи, активно розвивається біотехнологія, високі методи оцінки вихідних сортів і створених сортів. Тому я вважаю, що в результаті такого обміну буде розроблено спільну наукову програму, щоб подивитися, як можна створити ідеальні сорти, – розповіла спеціаліст.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта