Битва за Дебальцеве та Вуглегірськ. Хроніка АТО за 1 лютого (КАРТА)

02.02.2015 08:21 Суспільство
Донецька обласна держадміністрація вивчає можливість відключення Донецька від електропостачання.

Понад 170 вантажівок з РФ вторглися в Україну без огляду митників та супроводу Червоного Хреста. У МЗС України назвали переміщення 12-го путінського конвою порушенням українських законів і міжнародних норм. 

США послабили санкції проти жителів українського Криму.

Пропонуємо короткий огляд подій у зоні АТО за 31 січня - 1 лютого.

У суботу бойовики з Градів і мінометів обстріляли селище Талаківка біля Маріуполя. Про це заявив заступник начальника ГУ МВС України в Донецькій області Ілля Ківа.

У штабі АТО підтвердили, що зберігається загроза нападу окупантів на маріупольському напрямку.

За добу 31 січня сили АТО втратили 15 бійців. При артобстрілі  Дебальцевого у суботу загинули 12 мирних жителів. У Слов'янськ з Дебальцевого прибуло близько 1 тис. переселенців.

У Мінську провалилися нові переговори по Донбасу. Кучма звинуватив ватажків ДНР і ЛНР у зриві переговорів. У відповідь на звинувачення з боку Кучми в тому, що ватажки терористичних організацій відмовилися приїхати до Мінська, помічниця голови "ДНР" Олександра Захарченка заявила, що він не планував приїжджати до Мінська для участі у зустрічі Мінської контактної групи, тому що Київ нібито не виконав попередніх умов.

"Попередніми умовами, зокрема, було припинення українськими силовиками обстрілів "міст ДНР". Однак сьогодні ж, під час роботи Мінської групи, тривали обстріли Донецька, Макіївки та Горлівки. Крім того, ми пропонуємо зафіксувати нову лінію розмежування, а вона змінилася з попередніх переговорів на нашу користь. Без згоди Києва на ці умови приїзд глав "ДНР" і "ЛНР" у Мінськ не має сенсу, про що ми їх попереджали заздалегідь", - пояснила помічниця Захарченка.

В ОБСЄ заявили, що бойовики зірвали переговори в Мінську. У заяві тристоронньої контактної групи йдеться, що представники бойовиків навіть були не готові обговорювати припинення вогню.

У суботу сили АТО продовжили утримувати Дебальцеве, у Вуглегірську - бої. Тим часом російські ЗМІ неодноразово заявляли про те, що Дебальцівський котел закритий.

Витіснити українських військових з Дебальцівського плацдарму намагаються близько 3,5 тис. проросійських терористів.

Поблизу Донецького аеропорту бійці АТО захопили в полон сім окупантів і знищили вогневі точки бойовиків.

Протягом 31 січня в Луганській області практично не припинялися обстріли населених пунктів Попасна, Станиця Луганська і Щастя. За добу загинули троє мирних жителів і двоє військових.

В результаті бойових дій за 31 січня загинули тринадцять українських військовослужбовців, ще двадцять були поранені. За даними ГУ МВС у Донецькій області, за добу 31 січня загинули сім мирних жителів регіону.

Близько 13:00 1 лютого терористи завдали удару з реактивних систем залпового вогню Град по будівлі міської ради Дебальцевого. Під час обстрілу поруч із міськрадою проходило вантаження в автобуси переселенців. Поранено кілька переселенців, включаючи дітей, і одного військовослужбовця.

Цього ж дня по дорозі з Дебальцевого в Артемівськ були обстріляні два автобуси з переселенцями, які раніше від'їхали від Дебальцівського міськвиконкому. Про це повідомляє прес-служба Донецької облдержадміністрації. Поранено чотири людини.

1 лютого, Кримське і Новотошковку накрили Градами і артилерією. Загинули двоє мирних жителів, ще п'ятеро отримали поранення.

За 1 лютого в зоні проведення антитерористичної операції загинули п'ять українських військових. Ще 29 бійців отримали поранення.

У ніч на 2 лютого з боку бойовиків зафіксовано 37 обстрілів позицій військ ОК Північ, з них 15 у нічний час. Найближчим часом не виключається ведення активних бойових дій в районі н. п. Станично-Луганське, Щастя, Трьохізбенка, Кримське і Новотошковка.

За даними Генштабу, повістки отримали 78 тис. осіб, 46 тис. направлені у війська.

Автор: Администратор сайта