Філіал «Станція Харків» працює в Ізюмі вже три місяці. Волонтери розповідають про труднощі

11.12.2014 07:56 Суспільство
kh.vgorode.ua kh.vgorode.ua
Кореспондент «СК» поспілкувався з представниками волонтерського руху з різних куточків Харківщини.

Так, в Ізюмі, де на сьогодні лише офіційно зареєстровано близько 8 тис. переселенців, уже три місяці працює районний підрозділ громадської ініціативи «Станція Харків».

Спочатку волонтери відкрили невеличкий пункт допомоги, куди донеччани приходили за харчами, теплим одягом та предметами гігієни. Як розповіла координатор руху, волонтер Марина Алфьорова, через їх пункт допомоги пройшло більше 3,5 тис. мігрантів з Донбасу.

– У нас було одне невеличке приміщення. Туди навіть усі речі, які ми збирали для людей, не можна було вмістити. Треба було якось розширятися. Нам допомогли, і цього вівторка ми відкриваємо волонтерський Центр надання всебічної допомоги тимчасово переміщеним особам, – розповіла Марина Алфьорова.

Окрім видачі гуманітарної допомоги, тут передбачається робота фахівців: психолога, юриста, консультанта з працевлаштування, вихователя або аніматора для роботи з дітьми. У Центрі буде розташовано ігрову кімнату, де батьки зможуть тимчасово залишити дітей, поки самі будуть оформлювати документи чи отримувати гуманітарну допомогу.

Марина Алфьорова розповіла, що сьогодні чи не найбільшою проблемою для переселенців залишається житло і оформлення соцвиплат. Часто люди не мають при собі всіх документів, а паперова тяганина може затягнутися надовго. Що стосується житла, то для більшості переселенців оренда квартири є непідйомним тягарем. Тому живуть у квартирах по дві-три родини. Житло ж шукають не в райцентрі, а в селах.

Волонтер переконана, щоб вирішити проблему з житлом, треба створювати місця компактного поселення, як це зроблено у Харкові.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" № 147 від 09.12.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта