Герої АТО. За два тижні Харківщина прощалася із трьома загиблими (ФОТО)

01.08.2014 09:00 Суспільство
Харківські військові беруть активну участь у операціях АТО на Донбасі. На жаль, дехто з них додому вже не повернеться. Інші отримують важкі поранення, та попри все залишаються оптимістами.

Учора, 31 липня, під час проведення АТО, загинув боєць 25-ї окремої повітряно-десантної бригади, мешканець с. Плоске Великобурлуцького району Харківської області Дмитро Посохов. Йому було 24 роки, повідомила прес-служба ХОДА.

17 липня село Петрівка, що у Золочівському районі, прощалося із прикордонником Миколою Постольним.

– Під час виконання завдання з контролю кордону він виїхав на дільницю у складі загону в село Сизе, – розповів про той день заступник начальника Східного регіонального управління Державної прикордонної служби України по роботі з особовим складом генерал-майор Артур Король. – Відстрілювався, прикривав своїх товаришів, які відходили до БТРа. Він був у бронежилеті, у касці, буквально 10 метрів не добіг, отримав поранення. Він і його товариш Максим з Куп’янського району представлені до нагороди посмертно...

У селищі Пересічне під Харковом 30 липня попрощалися з 33-річним земляком, Кудайназаром Саіповим. Його тіло привезли з Донбасу.

Із зони АТО. Назар був убитий в ніч з 28-го на 29-те липня. Кудайназар Саіпов опинився в добровольчому батальйоні "Айдар". Житель Пересічного був в "Айдарі" ще й водієм. Тому він досить часто приїжджав з передової в Харків. Від кулі снайпера Кудайназар уберегтися не зумів. У ніч з 28-го на 29-те липня він стояв у караулі. Терорист взяв бійця "Айдара" на мушку і вбив, повідомляє АТН.

Доля вберегла життя 24-річному харків'янину Олегу Березовському, командиру екіпажу БТР, який потрапив під гранатометний обстріл, втратив кисті обох рук. Зараз він лікується у відділенні Київського військового госпіталю. 


Як розповів сам Олег Березовський, у БТР, на якому їхала його команда, вистрілили з гранатомета. "3 липня ми потрапили в засідку. Чую: бабах! Думаю, нічого собі (ну тільки матом). Не знаю, куди снаряд прилетів, - прямо у вікно або поруч. Могло просто вибуховою хвилею мене розшматувати. Засліпило, оглушило. У вухах задзвеніло. Очі закрилися. Потім відкриваю очі. Дивлюся, одного мого товариша теж зачепило. Я до себе не підпускав, поки його не перебинтували. У якийсь момент вже змирився зі смертю. У мене перший снаряд потрапив. А потім було ще два або три. Нас весь час поливали", - розповів в интерв'ю Фокус герой. 

Проте, Олег налаштований оптимістично, планує далі займатися спортом. "Тхеквондо, наприклад. Там же тільки ногами бити треба, а руками не треба. Спорт - це невід'ємна частина мого життя. Без нього ніяк. Зараз поки нічого не можу робити. Все болить. У мене ще буде операція - реампутації. Потрібно підрівняти кисті, щоб кукса сформувалася. Потім - протезування. Перетерпіти треба трохи", - каже Олег.

Тим часом Міноборони рапортує, що військовослужбовці та бронетехніка Гвардійського ордена Червоної Зірки імені Верховної Ради України факультету військової підготовки Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» беруть активну участь в антитерористичній операції. Офіцери, прапорщики та військовослужбовці військової служби за контрактом були відряджені до місць проведення АТО для виконання завдань з відновлення військової техніки у складі ремонтної бригади.

— Усі військовослужбовці, які відправилися до польового табору антитерористичного центру, особисто виявили бажання взяти участь в АТО. Безпосередньо на місцях вони займаються ремонтом, відновленням та евакуацією військової бронетехніки, — розповів начальник факультету полковник Олександр Серпухов. 

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта