Хроніка АТО. Найважливіші події за вихідні та ранок 28 липня

28.07.2014 08:09 Суспільство
Сили АТО досягли значних успіхів за вихідні. Було взято під контроль Шахтарськ, Дебальцеве, Саур-Могилу. Разом із тим є втрати серед військових та мирного населення.

За 25 липня в Луганську в результаті збройних зіткнень загинули 9 мирних жителів, отримали вогнепальні поранення і травми 29 людей. Усього було здійснено 134 виїзди "швидкої допомоги". Також за цей же час загинули четверо українських військовослужбовців і 20 були поранені.

Читайте також: "Афганець" з Луганська: кожного дня у місті десятки убитих, їх ховають бойовики 
                      Рів на кордоні Харківщини та хитрощі російських прикордонників (ВІДЕО)
                      До лав армії уже мобілізували понад дві тисячі мешканців Харківської області

26 липня українські сапери розмінували міст між Севєродонецьком і Лисичанськом.
У ніч на 26 липня було зафіксовано п'ять обстрілів позицій сил антитерористичної операції з боку Росії. Зокрема, двічі з артилерії обстріляні позиції поблизу населеного пункту Червонопартизанськ. Також двічі з артилерії - позиції поблизу населеного пункту Дубровка. З мінометів було обстріляно позиції біля населеного пункту Новоазовськ.

Вдень 26 липня сили антитерористичної операції зайняли позиції на околицях міста Горлівка Донецької області. Після його звільнення відкривається прямий шлях до столиці Донбасу - міста Донецьк.

19:05. Комбат "Донбасу" Семен Семенченко заявив, що сили АТО ведуть штурм Первомайська в Луганській області. Українським військовослужбовцям протистоять близько 1 тис. бойовиків.

З 26 липня на Луганщині зупинили роботу всі шахти компанії Ріната Ахметова, евакуйовані 3000 гірників.

27 липня. Ситуація в зоні АТО характеризується особливою напруженістю в районах населених пунктів Донецьк і Горлівка. Бойовики здійснюють перегрупування своїх сил і намагаються заповнити гостру потребу в живій силі за рахунок місцевого населення - шляхом насильницької мобілізації та агітації.

В районах Луганської області активізувались диверсійно-розвідувальні групи бойовиків. Сили АТО проводять заходи з їх пошуку і знешкодження.

За добу 26 липня тричі з РСЗВ БМ-21 "Град" були обстріляні позиції сил антитерористичної операції на території аеропорту в Луганську. Втрат немає. Також з мінометів терористами було здійснено обстріл блокпоста сил АТО поблизу населеного пункту Андріївка. Втрат серед військовослужбовців немає.

Сили АТО ведуть наступ на Дебальцеве і Первомайськ. Підрозділи Збройних Сил України вийшли на околиці Горлівки і продовжують знищення бандформувань.

Тим часом бойовики російського диверсанта Ігоря Безлера ("Бєса") погрожували розстріляти полонених і підірвати хімічні заводи Горлівки, якщо українські війська спробують звільнити місто.

У другій половині дня у Горлівці був завданий авіаудар по будівлі міського управління міліції, в якому розташовувався один із штабів групи Безлера ("Бєса"). За кілька хвилин до цього з установки "Град", розташованої приблизно в районі селища шахти Румянцева, був здійснений обстріл центру міста.

26 липня українські сили АТО рухалися до кордону через Шахтарськ. Житлові будинки в місті Авдіївка на північ від Донецька були обстріляні з "Граду".

Сили АТО знову обстріляли з "Градів" і артилерії з боку кордону з Росією.

Сили АТО, що звільнили Лисичанськ, засняли, як бойовики розграбували місто: тут не залишилося їжі. Відео дивіться нижче

28 липня. Сили антитерористичної операції взяли в оточення Горлівку.

У результаті постійних обстрілів міста загинули п'ять мирних жителів, отримали поранення 15 луганчан. За 27 липня "швидкою допомогою" здійснено 106 виїздів.

У ніч з 27 на 28 липня продовжувалися обстріли позицій українських військових.

Літаки Повітряних сил Збройних Сил України від 27 липня завдали ряд ударів по скупченнях терористів. Знищено велику кількість бронетехніки і живої сили бойовиків.

Бойовики переміщаються невеликими групами в Слов'янськ під виглядом мирних жителів.

Станом на 9:30 в Донецьку чути вибухи. Про них повідомляють жителі Пролетарського і Будьонівського районів.

Збройні Сили України взяли під контроль Саур-Могилу. Про це доповів Президентові начальник Генерального штабу генерал-лейтенант Віктор Муженко.

Саур-Могила є стратегічною висотою на кордоні України з Росією в Донецькій області, з якої терористи обстрілювали українських військових і ряд населених пунктів, зокрема Маринівку.

Автор: Администратор сайта