Хроніка АТО за 21 серпня. Савур-Могила: Як одна війна знищує пам'ять про іншу (ФОТО)

22.08.2014 08:00 Суспільство
стелла на Савур-Могилі знищена стелла на Савур-Могилі знищена
Сили АТО продовжують наступальні дії по ряду напрямків. В четвер йшли бойові зіткнення в районах Донецька, Луганська, Іловайська, напружена ситуація залишається в районі Савур-Могили.

Міністр оборони України Валерій Гелетей запевнив, що українська армія не змінюватиме свою тактику в Донбасі напередодні Дня незалежності.

Пропонуємо короткий огляд основних подій у зоні АТО за 21 серпня.

В ході активних дій силами АТО за 20 серпня було знищено значну кількість живої сили бойовиків. У Донецькій області 21 серпня арештовані 14 бойовиків: чоловіки віком від 20 до 60 років входили в терористичну організацію ДНР і її незаконні воєнізовані формування.

Сили антитерористичної операції підсилюють оборонні позиції в районі населених пунктів Новосвітлівка і Хрящувате (Луганська область). В районі міста Лутугине на Луганщині сили АТО захопили БМД-2 псковської дивізії ВДВ Росії.

Територією України за 20 серпня з боку Російської Федерації стріляли дев'ять разів.

Добровольчий батальйон "Донбас", разом з механізованою ротою Збройних Сил, зайшов в Іловайськ і має намір обороняти місто. Добровольці, у взаємодії із силами ЗСУ, відбили спробу терористів увійти в місто з підкріпленням. Про це повідомив командир батальйону Семен СеменченкоВсі добровольчі батальйони міліції понесли великі втрати в боях за місто Іловайськ. Загинули 19 силовиків, 46 поранені. У другій половині дня бійцям батальйону "Донбас", які ведуть бойові дії в Іловайську, прибуло підкріплення з важким озброєнням.

Підрозділами сил антитерористичної операції триває зачистка населених пунктів Станиця Луганська, Маломиколаївка, Іллірія (всі три - Луганська область), Землянки і Ясинівка (Донецька область).

В Луганській області 20 серпня був збитий український літак Су-24М.

Ранок 21 серпня в Донецьку знову почався із залпів, які, за інформацією мешканців, були чутні в Ленінському, Київському, Куйбишевському і Ворошиловському районах. Станом на 14:00 нормалізовано водопостачання Будьоннівського, Ворошиловського, Калінінського, Київського та Пролетарського районів, а також частково Петровського району Донецька. В результаті артобстрілів у другій половині дня троє мирних жителів Донецька отримали осколкові поранення: один - в Київському районі та два - в Кіровському районі міста.

Сто населених пунктів у Донецькій області залишаються без електропостачання через бойові дій.

Луганськ знаходиться у вкрай критичній ситуації. Вночі тривали збройні протистояння і обстріли міста. Сили АТО в Луганську працюють невеликими мобільними групами, тому жителі міста їх не бачать.

Обстріляна ще одна машина з переселенцями в Луганській області. Трагедія сталася 20 серпня знову ж в районі селища Хрящувате.

У результаті артилерійського обстрілу Макіївської виправної колонії № 32 загинули четверо засуджених.

Місто Моспіно в районі 12:00 знову піддалося артобстрілу. Дані про руйнування інфраструктури та пошкодження житлових будинків уточнюються. Є інформація про двох загиблих мирних жителів.

Управління Служби безпеки України в Харківській області не допустило поширення на території України шпигунського програмного забезпечення, яке розроблялося і використовувалося спецслужбами РФ.

Опівдні 21 серпня з важкої артилерії двічі був обстріляний блокпост поблизу міста Тельманове Донецької області (за декілька кілометрів від кордону з Росією), де несуть службу військовослужбовці Національної гвардії і добровольчих батальйонів МВС. Серед військовослужбовців добровольчих батальйонів є втрати: один військовослужбовець був убитий, ще один - поранений.

Терористи залишають в містах міни-пастки: фото "трофеїв" (фото).


 У Шахтарському районі Донецької області Савур-Могила залишилася без обеліска меморіального комплексу. Упала фігура солдата, її уламки розсіяні. Сильно постраждали пілони, барельєфи і сам обеліск, який отримав ряд наскрізних пробоїн. В четвер обеліск піддався руйнівному впливу артилерії і остаточно впав.

Терористи продовжують обстрілювати житлові будинки в Донецьку (фото).

Автор: Администратор сайта