Хроніка АТО за 30 липня: звільнене Лутугине, "зелений коридор" та прогнози Генштабу (ФОТО, ВІДЕО)

31.07.2014 11:00 Суспільство
Сили АТО звужують кільце навколо бойовиків самопроголошених ДНР та ЛНР. За минулу добу звільнено місто Лутугине, організовано коридор для виїзду мирного населення з Луганська. Місту загрожує гуманітарна катастрофа.

Активна фаза АТО завершиться через місяць - прогнозує начальник Генштабу Збройних Сил України Віктор Муженко.

Тим часом у звільнене українськими військами місто Дебальцеве на Донеччині повертаються люди, евакуйовані в останні дні, коли цей важливий залізничний вузол став місцем зіткнень з бандформуваннями ДНР. Харківські вибухотехніки очистили від мін 112 об'єктів в Слов'янську.

Станом на вечір 30 липня місто Лутугине на Луганщині силами АТО звільнене від терористів ЛНР. Над міськрадою піднято український прапор. 

Сумна статистика. Позиції українських військових були тричі обстріляні за минулу ніч 30 липня з боку Російської Федерації. Цієї ж ночі потужному обстрілу піддалися позиції українських прикордонників у районі села Василівка (Донецька область). В результаті обстрілу троє прикордонників загинули, 11 поранені. У зоні АТО за минулу добу 11 українських військових загинули, ще 51 військовослужбовець отримав поранення.

Читайте також: ПОНАД ДЕСЯТЕРО ДІТЕЙ ПОРАНЕНІ, ОДНА ДИТИНА ЗАГИНУЛА ЗА ДОБУ НА ДОНБАСІ - РНБО
                       ХАРКІВСЬКИЙ ПРИКОРДОННИК ЗАГИНУВ НА ЛУГАНЩИНІ ЗА ТРИ ДНІ ДО ВІДПУСТКИ (ФОТО)
                      МЕШКАНЦІ ДОНБАСУ БОЯТЬСЯ ПОВЕРТАТИСЯ ДОДОМУ. РОЗПОВІДЬ МЕШКАНКИ ЛУГАНЩИНИ

Терористи намагаються уникнути оточення АТО в Луганській області, при цьому прагнуть утримати під своїм контролем Донецьк і Горлівку.

У Луганську за минулу добу в результаті обстрілу загинули три мирні жителі, в тому числі 15-річний підліток, ще сім луганчан отримали поранення. Місто через обстріли повністю відключене від енергопостачання: знеструмлені житлові будинки, об'єкти соціальної сфери та лікарні. Для мешканців Луганська організований гуманітарний коридор - щодня з 10:00 до 16:00 сили АТО мають намір припиняти вогонь з тим, щоб забезпечити "зелений коридор" для виходу мирного населення з міста. 

У Донецьку всю ніч велися бойові дії, зранку по вулицях на автомобілях пересуваються озброєні люди в камуфляжній формі. 

Артилерія і авіація АТО завдали ударів по бойовиках. Повідомляється, що знищені жива сила і техніка терористів. Під час проведення розвідки в районі міста Моспіно Донецької області сили АТО знищили більше 50 терористів, снайпера і ДОТ бойовиків. Поблизу населеного пункту Ульяновське Донецькій області прикордонники знешкодили снайпера і чотирьох бойовиків.

По дорозі з Горлівки міліція затримала заступника начальника "горлівської поліції ДНР" з дружиною, яка також активно підтримувала терористів. 

На відео - авіаудар сил антитерористичної операції по позиціях бойовиків у Красному Лучі (Луганська область). Удар був нанесений у середу, 30 липня. 

Автор: Администратор сайта