Металевий паркан і рови уздовж кордону з Росією. Коментар прикордонників

18.06.2014 09:43 Суспільство
http://puerrtto.livejournal.com/ http://puerrtto.livejournal.com/

Ніяких розпоряджень від Кабміну з цього приводу прикордонники ще не отримали.

Ситуацію щодо вчорашньої постанови Верховної Ради України про демаркацію сухопутного кордону і припинення пасажиропотоку з Росією “СК” прокоментував помічник начальника Східного регіонального управління Державної прикордонної служби України з питань взаємодії зі ЗМІ Мирон Сидор. За його словами, з Києва ще не надійшли рекомендації щодо нового режиму роботи. Також досі не відомо, як саме збираються укріплювати кордони.

- Як я це розумію, уздовж кордону планують викопати широкі рови і встановити огорожу. Можливо, це буде металевий паркан або сітка. Також мають бути контрольно-слідові смуги, прикордонні вежі через кожний кілометр і багато іншого, - пояснив Мирон Сидор. - На західному кордоні це все залишилося ще з радянських часів.

Укріплення кордонів — справа не одного дня і вимагає колосальних капіталовкладень. Крім того, для будівництва додаткових інженерних споруд потрібно істотно посилити штат прикордонників, а також видати їм важку техніку.

- Потрібно змінити статус прикордонної служби з правоохоронного органу на військовий підрозділ, як це було колись, - сказав Мирон Сидор. - На озброєнні прикордонних військ у такому разі буде важка техніка - БМП, БТР, кулемети. Адже зараз як правоохоронний орган ми відповідаємо лише за патрулювання кордонів. Сьогодні у нас на озброєнні лише пістолети, автомати, дубинки і газові балончики. Недавно підкинули гранатомети, але цього недостатньо.

Щоб прикордонники офіційно отримали статус військових, у Верховній Раді мають проголосувати за таке рішення. Тим не менш, на час будівництва додаткових інженерних споруд, на думку Мирона Сидора, кордони мають охороняти ще й армійці. По периметру треба виставити важку техніку, а також створити мобільні групи, які у будь-який момент зможуть зреагувати, якщо на кордоні станеться прорив.

- По мірі будівництва огорожі війська будуть відходити, - додав помічник начальника Східного регіонального управління Державної прикордонної служби України.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта