Хроніки перемир'я. 9 вересня Донецьк та Луганськ без обстрілів, у Маріуполі - комендантська година

09.09.2014 16:19 Суспільство
Триває перемир'я у зоні проведення АТО. Найбільш небезпечною обстановка залишається в районі аеропорту в Донецьку, Дебальцеве, Сєверодонецьку, Щастя, Фащівці, Авдіївці.

З початку оголошення режиму припинення вогню терористи і російські військові здійснили 89 обстрілів позицій сил АТО, повідомили в РНБО.

Фіксуються активні дії Збройних сил РФ по нарощуванню ударного угруповання на кордоні з Україною і на тимчасово окупованій території Криму, облаштування та зміцнення бойових позицій навпроти ділянки Донецького прикордонного загону.

Моніторингова місія ОБСЄ в Донбасі під час перемир'я зафіксувала ряд обстрілів з боку проросійських терористичних організацій, в результаті яких поблизу міста Щастя убитий один мирний житель і поранений один український військовий.

Терористи із застосуванням стрілецької зброї вчинили спробу атаки на опорний пункт українських військ поблизу населеного пункту Джерельне (Донецька область). Штурм був відбитий.

Ніч з 8 на 9 вересня пройшла без втрат. Збройні Сили України утримують встановлені раніше позиції без порушень домовленості про припинення вогню.

За період режиму припинення вогню загинули 5 українських військовослужбовців, 29 - отримали поранення.

Бойовики заявили про намір передати українській стороні 863 полонених військовослужбовців в рамках договору про обмін полоненими.

З полону звільнені ще 20 українських військових. Про це повідомив заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Борис Філатов.

У Донбасі з початку проведення АТО знищено близько 600 підприємств, відновлення яких може коштувати десятки мільярдів доларів. Про це заявив голова Державної фіскальної служби Ігор Білоус.

Ніч на 9 вересня в Донецьку пройшла неспокійно, в результаті попадання снарядів пошкоджені Донецька спеціалізована загальноосвітня школа-інтернат №22, два дев'ятиповерхових будинки та будинки приватного сектора, повідомляє прес-служба міськради. Постраждала жінка - з осколковим пораненням вона була доставлена до лікувальної установи.

Четвертий день в Луганську зберігається відносно спокійна обстановка: жителі повідомляють, що в межах міста не стріляють. В цілому ситуація з відсутністю постачання до місто медикаментів, продуктів і палива без змін. Як і раніше не виплачуються зарплати, пенсії. Лідери бойовиків в Луганську заважають гуманітарним організаціям роздавати допомогу, спрямовану українською владою, повідомив помічник генсекретаря ООН з прав людини Іван Шимонович. За його словами, лідери бойовиків заявили, що відмовляються приймати допомогу від української влади.

Місцеві жителі повідомляють, що бойовики "ЛНР" масово звозять тіла загиблих сепаратистів і цивільних в зелені посадки, розташовані в кварталі Ленінського комсомолу Артемівського району. Таким чином вони намагаються приховати число загиблих бойовиків і жертв серед мирного населення за час "управління адміністрації ЛНР".

Терористи вимагають викуп за тіла загиблих в боях під Маріуполем бійців, повідомили волонтери. "Тіла загиблих солдат Юрія Демидова та Володимира Попова знаходяться у терористів, які вимагають за них викуп. З ними ведуться переговори

В райцентрі Добропілля Донецької області місцеві активісти спільно з охочими співробітниками міліції, створили загони самооборони і патрулюють місто і район.

Під Маріуполем бойовики кинули машину з кулеметом "Утес". Знайдену зброю посилило бойову міць українських прикордонників.

Група волонтерів за кілька днів роботи в районі Саур-Могили знайшла 18 тіл українських бійців, одне з них ідентифіковано.

У Маріуполі в 70 загальноосвітніх навчальних закладах розпочали навчання 35,8 тис. Школярів. З них - 2095 дітей, що прибули із зони АТО. В цілому дитячі сади, школи і позашкільні установи міста працюють у звичайному режимі відповідно до навчального плану, а навчальні заняття проводяться за розкладом, розповіли в РНБО.

Автор: Администратор сайта