Росіяни, психолог та газоелектрозварник, приїхали на Донбас відновлювати міста, а потрапили до бойовиків

12.08.2014 11:24 Суспільство
kharkov.mid.ru kharkov.mid.ru
Бійці батальйону "Айдар" у вівторок вдень передали в Генконсульство Російської Федерації в Харкові двох російських найманців, що добровільно здалися.

 Їх захопили на сході України.

"Кілька днів тому в Луганській області два російські найманці, що, добровільно склавши зброю, здалися нашому батальйону. У зв'язку з чим ми прийняли рішення, за їх бажанням, офіційно в присутності преси, передати їх російському консулові, тому що вони побоюються, що їх розстріляють, якщо вони спробують перейти кордон", - сказав журналістам представник "Айдара" в Харкові.

За його словами, обидва чоловіки не скоювали злочинів на території України.

"Вони тільки отримали зброю. Вони нічого не зробили на території України, це встановлено", - сказав представник "Айдара".

Читайте також: БІЙЦІ "КИЄВ-1" У СИРОТИНЦІ РОЗПОВІЛИ, КИМ ВОНИ Є У МИРНОМУ ЖИТТІ ТА ХТО НА НИХ ЧЕКАЄ ВДОМА
                       БІЙЦЯ БАТАЛЬЙОНУ "ВОСТОК" ЗАТРИМАЛИ П'ЯНИМ НА ВОКЗАЛІ ПІД ХАРКОВОМ

"Ми звертаємося до інших громадян Росії, які опинилися тут через недостовірну інформацію російських ЗМІ, наслідувати приклад даних осіб. Вони можуть здати зброю, добровільно здатися і виїхати до себе на батьківщину", - додав він.

Бійці "Айдара" передали росіян Євгенія Сандакова і Бахтієра Перматова співробітникам правоохоронних органів, які провели їх на територію Генконсульства РФ.

Перед тим, як зайти, росіяни повідомили журналістам, що вони - жителі Самари, обом по 29 років. Обидва служили в армії, але досвіду бойових дій не мають. Один - психолог, другий - газоелектрозварник. Їх завербували через соціальні мережі. Чоловіки запевняють, що їхали як волонтери допомагати українському народу відновлювати міста. Про те, що доведеться воювати, дізналися вже в Україні.

"У соцмережах існує багато груп, контактів, де на сторінках написано: потрібні добровольці - електрики, монтажники, всіх професій. Професія не важлива, служив - не служив, тому що у нас в підрозділі є люди, які жодного разу зброю не тримали", - сказав Бахтієр Перматов.

"Під допомогою пояснювалося, що є обложені міста, де потрібно відновлювати світло, де нападають на них фашисти, де нападають Сполучені Штати Америки і найманці... Вербування було все на добровільних засадах. Коли приїхали, завдання нам не пояснили. Сказали, що ми набираємо підрозділ приблизно 800-1000 чоловік і тоді буде поставлена задача. Після чого я зрозумів, що це насправді є таке незаконне озброєне угрупування, тому що ні документів, нічого немає, крім зброї", - сказав Євгеній Сандаков.

За словами чоловіків, в батальйоні, в який вони потрапили, були переважно громадяни Росії.

"Місцевих дуже мало, відсотків 5. В основному росіяни, їх відсотків 90, а то й більше. Але керівництво місцеве", - сказав Євгеній Сандаков.

Громадяни Росії стверджують, що в батальйоні "Айдар" з ними поводилися добре, ніяких заборонених методів впливу (ані фізичних, ані психічних) до них не застосовували.

Автор: Администратор сайта