Валківський депутат став солдатом-добровольцем та розповів про будні армії

19.02.2015 09:16 Суспільство
фото надане героєм публікації фото надане героєм публікації
Здавалося, за чотири хвилі мобілізації в Україні вже не залишилося чоловіків, які добровільно йшли б захищати країну. Насправді, патріотів вистачає і зараз.

І один з таких – депутат Валківської міської ради Олександр Харченко.

У свої 43 роки Олександр Харченко пройшов шлях від простого вчителя фізкультури до успішного бізнесмена, заступника голови Валківської райдержадміністрації та депутата міської ради. З початком АТО в Україні чоловік активно підтримував наших солдат, був одним з ініціаторів запровадження волонтерського руху у Валках. Для армії разом з друзями збирав гроші, на які потім купували теплі речі, обмундирування, продукти. Допомагали волонтери в основному 92-й механізованій бригаді, де служать багато валківчан, а також 22-му батальйону територіальної оборони Харківської області. Коли ж в Україні оголосили про підготовку до четвертої хвилі мобілізації, чоловік пішов до військкомату записуватися добровольцем.

– Я спочатку хотів потрапити до добровольчих батальйонів, але мене переконали все ж таки записатися до Збройних Сил України, – розповідає Олександр Харченко. – Були, звичайно, певні сумніви з приводу проходження медогляду. Мені так чи інакше вже 43 роки. Але я все життя займався спортом, і проблем зі здоров’ям, які б не давали права служити, у мене, на щастя, не виявили.

11 грудня депутата направили на навчання на спецбазу до Чернігівської області. Там наші хлопці вчилися керувати зенітною самохідною установкою «Тунгуска", яка призначена збивати ворожі вертольоти, проходили курс «молодого бійця". Вся наука тривала півтора місяці, однак за словами Олександра Харченка, цього часу достатньо, щоб навчитися всьому необхідному.

– Тут як в інституті. Той, хто хоче навчатися, засвоїть науку. Нам вже у перший день сказали: «Якщо хочете повернутися додому живими, то всьому навчитесь". Але коли бажання немає, то і користі ніякої не буде, – пояснює чоловік. – На жаль, у деяких бійців цього бажання не вистачає. Моральний дух все ж таки треба піднімати.
Зараз Олександр Харченко перебуває в Одеській області, де разом з іншими новобранцями чекає розподілу. На його думку, швидше за все його направлять в сектор А, неподалік Донецька. У зону АТО чоловік поїде у званні простого солдата старшим оператором зенітної самохідної установки.

Кіра Малєжик, матеріал з газети "Слобідський край" №17 від 10.02.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта