Як виїхати із зони АТО: Волонтерам - за гроші, місцевим - через Росію. Розповіді очевидців

05.02.2015 07:26 Суспільство
З часу введення режиму пропусків (21.01.2015) ситуація в зоні АТО значно ускладнилася.

"Режим пропусків" був затверждений РНБОУ з метою убезпечити населення, запобігти ввезенню зброї на непідконтрольні території та обмежити виїзд терористів.

Для того, щоб отримати перепустку, або дозвіл на виїзд із зони АТО, треба подати ряд документів, які вказані на офіційному сайті СБУ, на спеціальні пункти прийому, що розташовані у Старобільську, Великій Новосілці, Дебальцевому, Маріуполі.

Після того, як документи подані, треба чекати 10 днів аби отримати перепустку, або отримати відмову. Система пропусків ускладнила роботу волонтерів та вивезення з непідконтрольних Україні територій громадян.

За словами волонтерів, які везуть гуманітарну допомогу, в зону АТО їх просто не пропускають.

- Ми везли гуманітарну допомогу (продукти, ліки, теплі речі тощо) в одне з міст Донецької області. Щоб оформити перепустку ,потрібно, як мінімум, 10 днів. Стільки часу у нас немає, тому на українському блокпості ми запитали про те, як ще можна в'їхати. Ціна питання склала 400 гривень. І подібних ситуацій дуже багато.

Один з пунктів видачі перепусток знаходиться в Дебальцевому. 3 та 4 лютого з 14:00 до 17:00 годин там вдалося організувати зелені коридори для вивезення місцевого населення.

Відносно безпечною для евакуації населення вважають трасу Горлівка - Артемівськ. Проте об'їжджати доводиться через Майорський блокпост, який постійно обстрілюється з боку Горлівки, розповідають волонтери.

Якщо волонтерів ще пропускають, то у пересічних мешканців тутешніх міст та селищ ситуація набагато гірша.

"Нововведення з перепустками застало нас як транзитних пасажирів у Запорізькій області, коли ми їхали додому в Луганськ. Де брати перепустку? Ми не можемо їздити з купою сумок по Донецькій області, шукати пункти видачі перепусток, стояти там у чергах, залишатися там з ночівлею, а потім десь чекати 10 днів рішення. Ми не можемо доїхати до будинку. Хто дасть роз'яснення? Жоден контактний телефон по секторах не відповідає, - розповідає мешканка Луганська Світлана (ім'я змінене). - Доводиться поденно знімати житло і чекати, поки вирішиться ситуація. Пасажирський транспорт у напрямку Донецька і Луганська не ходить.

Бувають і такі випадки, коли людей на українських блокпостах випускають із зони АТО без перепусток. Найчастіше такими "щасливчиками" стають студенти з пропискою в українських містах, де вони навчаються у вишах. Людям же, які зареєстровані у Донецькій або Луганській областях, вибратися набагато складніше.

- Я  поштою відправила до деканату свого факультету запит на довідку про те, що вчуся у ХНУ імені Каразіна у Харкові, - розповіла про свою ситуацію Ольга, студентка університету з Донецька. - Декому це допомагає, декому ні. У жодному разі в мене немає можливості робити перепустку, їздити спочатку її замовляти, потім забирати, тому що місто постійно піддається обстрілу і це небезпечно. Тим більше, навіть з перепусткою не всіх пускають. У мене донецька прописка, і таких, як я, на першому ж блокпосту відправляють назад до Донецька. До речі, зараз і представники "ДНР" з Донецька не випускають, тому що небезпечно. Тож єдиний вихід - намагатися виїхати через Росію.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта