Shell викачуватиме газ протягом півстоліття на Харківщині. Рішення Кабміну

18.01.2013 10:58 Економіка
http://image.zn.ua/ http://image.zn.ua/

В разі успішної розробки Юзівського родовища газу ущільнених пісковиків
Shell отримає карт-бланш на 50 років по видобутку газу.

Учора депутати Харківської облради прийняли рішення «Про погодження Угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки Юзівська, між державою Україна та компанією «Шелл Експлорейшн енд продакшн Юкрейн Інвестментс (ІV) Б.В.» та ТОВ «НАДРА ЮЗІВСЬКА».

Міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков виступаючи перед депутатами повідомив, що комерційна розробка, а відтак прибуток Україна може отримати через 5 років, проте термін дії самої угоди удесятеро більший.

– Угода розрахована на 50 років. Перший етап триватиме 5-6 років. На буріння не менше 15 свердловин буде витрачено 410 млн доларів. Якщо газове родовище буде відкрито, то при оптимістичному сценарії більше 50 млрд доларів буде витрачено на його розробку. Впродовж 10 років обсяги видобутку газу планується збільшити до 10 млрд кубометрів на рік. Перший прибуток Україна може отримати вже через 5 років, – сказав Олег Проскуряков.

Також він зазначив, що у проекті Угоди зафіксовані вимоги до інвесторів у напрямі організації екологічної безпеки територій, на яких планується видобуток газу. На початковому етапі 140 млн. доларів будуть вкладені у розвиток соціальної інфраструктури. Кошти розподілятиме місцеве влада.

Також він повідомив, що проект угоди парафований Харківською облрадою буде розглянуто на засіданні Кабміну, де затвердять остаточний варіант. В кінці січня буде підписано угоду між урядом України та інвесторами «Шелл Експлорейшн енд продакшн Юкрейн Інвестментс (ІV) Б.В.» та ТОВ «НАДРА ЮЗІВСЬКА».

Після цього почнеться складання технічного завдання, розробка геологічного завдання. У ці процеси будуть активно включатися органи місцевого самоврядування, громадськість, екологічні організації, як громадські, так і державні. Проект буде проходити всі узгодження і експертизи і тільки потім почнеться розвідувальне буріння.

– Угода передбачає, що не менше 80 відсотків закупівель, робіт, послуг, товарів, все, що пов'язано з виробництвом, за договором, має бути українського виробництва. Є домовленість про використання труб вітчизняного виробництва...Вже сьогодні як для буріння, так і будівництва місцевих та магістральних газопроводів використовуються вітчизняні труби, – сказав міністр.

Юрій Борщ

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта