Антирейтинг платників податків створять на Харківщині

21.06.2012 17:02 Економіка

Сприяти суспільному визнанню і підвищенню авторитету громадян, що ретельно поповнюють державну кишеню, покликаний Всеукраїнський рейтинг «Сумлінні платники податків України».
 
Сумлінним «податковий тиск» не загрожує

24 травня 2012 року в Києві відбулась урочиста церемонія нагородження переможців рейтингу. Серед них були й чотири представники від Харківської області.

– Це колективи, які виробляють продукцію, працюють у сфері послуг тощо і сплачують великі податки в державний бюджет, – розповідає голова ради Асоціації платників податків у Харківській області Марина Вишневська. –  Рейтинг було започатковано для того, щоб українці знали про людей, які створюють блага для всього населення, сумлінно сплачуючи податки.

За словами Марини Вишневської, цього року на обласному рівні конкурсу було відібрано 30 підприємств, що представляють як малий, так і великий бізнес у різних галузях. Оцінювали їх дільність за кількома критеріями: суми сплачених податків за рік, проведення суспільно значущих програм і акцій, а також рівень соціальної захищеності працівників підприємства.

– Для нас була важлива не тільки сума сплачених податків, – каже Марина Костянтинівна, – а й рівень заробітної плати на підприємстві, щоб вона була вище середньої по області, а може й по Україні. По-друге, щоб підприємство витрачало гроші на соціальні потреби своїх співробітників, щоб своєчасно виплачувалася заробітна плата, і звісно, кількість і своєчасність уплати коштів у бюджет.

Щоб зібрати необхідні дані, комісія тісно співпрацювала з податковою службою. До речі, співпраця асоціації із податківцями цим не вичерпується. Адже до підприємців, яких визнали сумлінними платниками податків, значно рідше навідуються з перевірками.
– У нас є договір із податковою службою: якщо ми вважаємо, що податківці неправі по відношенню до підприємства – члена Асоціації, то вступаємося за платника податків. Я, як колишній податківець, завжди кажу: «Платника податків треба оберігати і поважати, адже це курка, що несе золоті яйця», – впевнена Марина Вишневська.

У кого зарплата вище?

Імідж підприємств, яких визнали найкращими виконавцями бюджету області, різний. Є такі, що виробляють шкідливу для здоров’я продукцію. Але при цьому вони створюють велику кількість робочих місць, сплачують високу зарплату своїм працівникам і формують податками значну частку в обласному бюджеті. До речі, як повідомила Марина Вишневська, наповнення скарбниці області на 80 % складається з податків від зарплати. І лише небагатьом удається підтримувати її на високому рівні. Приміром, найвища зарплата у газовиків – близько 5 тис. грн, у деяких торгових фірмах середня зарплата може становити понад 4 тис. грн,  у промисловості – 5,5 тис. грн,  у сільському господарстві – близько 3 тис. грн, у фармації –  близько 5 тис. грн, у наукових проектних установах – 5 тис. грн.

Податковий антирейтинг

Статистика свідчить, що майже 50 % учасників ринку в Україні ведуть свої справи, укриваючись від податкової служби. І справа не стільки в економічній ситуації та так званому «податковому тиску» на підприємців, хоча саме цим вони виправдовують свої дії. Справа – у рівні податкової культури, який у нашій країні ще необхідно підвищувати. А прикладів, як інформаційно боротися з несумлінними суб’єктами ринку, існує багато в інших країнах.

– У Канаді, наприклад, так проводять антирейтинг: збирають горе-підприємців і вручають їм статуетку поросяти, – продовжує голова ради Асоціації. – У мене теж назріває ідея провести такий антирейтинг у Харківській області. Тому що ми кажемо про тих, хто кращий, а от про тих, хто укриває податки – теж не заважало б сказати.

Резонанс від такого антирейтингу був би величезний. Колись я навчалась у податковій службі в Америці. Там, якщо хтось не сплачує податки, сусід обов’язково про це повідомить податкову службу. Нам тоді здавалось, що це непорядно, але тепер я думаю, що це правильно. Тому що соціальними потребами користуються всі. Так чому одні люди повинні взяти на свої плечі податки, а інші – уникнути їх? Крім того, є структури, що розробляють методички, як уникнути оподаткування. Таких людей взагалі треба притягувати до кримінальної відповідальності.

Не платити податки вважається ганьбою у багатьох країнах. А в Україні виховати податково свідоме покоління ще тільки належить. І неостанню роль у цьому відіграє авторитет успішних людей, що належно виконують фінансові обов’язки перед державою.

Тамара КІЧ, матеріали з газети "Слобідський край" №74 від 21.06.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта