Багатії продаватимуть квартири через новий податок

29.01.2013 12:59 Економіка
http://odessa-nedvizhimost.com http://odessa-nedvizhimost.com
Новий податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, може призвести до продажу квартир, а також вплинути на оренду житла.

Таку думку висловила   керівник Харківського агентства нерухомості Світлана Якіменко.

- У 2013 році також введений податок на нерухомість. Усі хто володіє двома, або більше об’єктами нерухомості, а також власники житла більше 120 кв м будуть платити податкові відрахування. Цілком можливо, що власники квартир великої площі будуть намагатися реалізувати їх на ринку і в цьому році з’явиться додаткова пропозиція об’єктів нерухомості великої площі. У будь-якому випадку збільшення кількості пропозицій – це завжди добре, – зазначила експерт.

Також Світлана Якіменко прокоментувала, як законодавчі податкові новації відіб’ються на ринку оренди житла

– Ринок оренди не встиг відреагувати. Я не спостерігаю, що власники квартир на цей час почали реагувати збільшенням вартості орендної плати. Цього ще немає, але точно про це можна буде сказати з середини року, - зауважила керівник ХАН.

Довідка СК: Згідно з Податковим кодексом (ст. 265) з цього року вводиться «Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки». Платниками податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової нерухомості. В разі, коли громадянин є власником двох квартир (будинків), то пільга застосовується тільки до однієї з них.

Ставки податку на нерухоме майно на 2013 рік на Харківщині:
11,47 грн. за 1 кв. м (для квартир площею від 120 кв.м до 240 кв.м, та будинків від 250 кв.м до 500 кв.м) та 30,97 грн. за 1 кв. м (для квартир площею понад 240 кв.м і будинків понад 500 кв.м.).
Об'єктом оподаткування є об'єкт житлової нерухомості.

Не є об'єктом оподаткування:

а) об'єкти житлової нерухомості, які перебувають у власності держави або територіальних громад (їх спільній власності);
б) об'єкти житлової нерухомості, які розташовані в зонах відчуження та безумовного (обов'язкового) відселення, визначені законом;
в) будівлі дитячих будинків сімейного типу;
г) садовий або дачний будинок, але не більше одного такого об'єкта на одного платника податку;
ґ) об'єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним сім'ям та прийомним сім'ям, у яких виховується троє та більше дітей, але не більше одного такого об'єкта на сім'ю;
д) гуртожитки.
Базою оподаткування є житлова площа об'єкта житлової нерухомості. База оподаткування об'єкта житлової нерухомості, що перебуває у власності фізичної особи - платника податку, зменшується:
а) для квартири - на 120 кв. метрів;
б) для житлового будинку - на 250 кв. метрів.
Таке зменшення надається один раз за базовий податковий (звітний) період і застосовується до об'єкта житлової нерухомості, у якій фізична особа - платник податку зареєстрована в установленому законом порядку, або за вибором такого платника до будь-якого іншого об'єкта житлової нерухомості, який перебуває в його власності. Базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному року.

Юрій Борщ

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта