Банк чи банка?

22.10.2015 10:44 Економіка
Українці знов збентежені питанням депозитів

Банківська система України потроху оговтується. НБУ запевняє, що на ринку залишилися тільки стабільні фінансові установи. Веселкових барв до загальної картини додає відновлення інтересу з боку населення до депозитних вкладів.

– Якщо навесні частка харківського ринку депозитів по Україні становила 4,2 %, то сьогодні близько 4,5 %, – стверджує фінансовий експерт Станіслав Шурупов. – Особливою популярністю користуються короткострокові гривневі депозити.
За статистикою Нацбанку, у квітні вперше за півтора року в банківській системі збільшилася частка гривневих депозитів. Люди несуть гривню до банків, депозитні портфелі починають зростати. У квітні в цілому депозитний портфель зріс на 0,4 %, у травні – на 0,1 %. При цьому депозити тільки фізичних осіб зросли на 2 %. Восени експерти прогнозують чергове зростання – у багатьох банках почнуть діяти акційні пропозиції. Потенційних вкладників хвилює питання, як правильно вибрати місце «заощадження і примноження» особистих коштів.

Мірилом надійності банку є його виконання зобов’язань (своєчасна виплата депозитів, зобов’язання з проведення платежів, збереження банківської таємниці і т. ін.).
– Я б рекомендував вкладникам не тільки добре вивчити всю інформацію на офіційному сайті банку, а й особисто відвідати установу, поспілкуватися зі співробітниками, зателефонувати до контакт-центру банку, а також зайти на форум і почитати відгуки вкладників, – говорить Станіслав Шурупов.
Визначитися з вибором банку можна і за допомогою різних рейтингів, які друкуються у спеціалізованих виданнях. З’ясуйте, чи є довіра до фінансової установи з боку інших інститутів. Наприклад, деяким банкам держава довіряє виплату пенсій і соціальної допомоги. У 2015 році таке право заслужили 30 банків в Україні.
– При виборі банку варто звертати увагу на запропоновану процентну ставку. Як правило, чим вища процентна ставка, тим більше банку необхідно ресурсів. Швидше за все у нього є проблеми, – упевнений Шурупов. – Процентні ставки варіюються залежно від терміновості. На короткострокові вклади сьогодні середня ставка складає близько 18 %, на термін 12 місяців і вище – 21–21,4 %. По валютних вкладах – 10–11 %.
Незважаючи на те, що банківська система України одужує, НБУ поки що своїх обмежень не зняв. З вересня 2015-го Національний банк України подовжив дію антикризових заходів до 4 грудня поточного року.
– Збережено обмеження на зняття готівки у гривні в сумі до 300 тис. грн, дострокове повернення валютних депозитів можливе тільки у гривні за курсом уповноваженого банку на дату здійснення операції. У той же час деякі обмеження були пом’якшені: по видачі грошових коштів з валютних рахунків фізичних осіб – 20 тис. грн (на день) за курсом на момент зняття, – відзначає фінансовий експерт Тетяна Редька.
У разі банкрутства фінустанови кошти по депозиту в сумі до 200 тис. грн повертає Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Отримати решту грошей вкладники зможуть, заявивши свої кредиторські вимоги до банку. Залишок боргу погашатиметься за рахунок виручених коштів від продажу майна банку (відповідно до встановленої черги). Тому експерти рекомендують великі депозити відкривати в різних банках.
– Вкладник може скористатися правом на отримання своїх коштів у неплатоспроможних банків під час дії тимчасової адміністрації, якщо термін видачі вкладу вже настав, або якщо є залишки на поточних банківських рахунках. Також можна отримати свої кошти під час ліквідації банку, – уточнює Тетяна Редька.
Якщо банк не входить до списку неліквідних банків, але при цьому не виконує своїх депозитних зобов’язань, то вкладник може звертатися до суду.
– У моїй практиці вкладники не тільки вигравали суд і отримували свої внески, але ще й отримували компенсаційні виплати, – зазначає Шурупов.

Юлія Міронюк, кореспондент

Автор: Администратор сайта