Банки почали перевірку рахунків клієнтів. Як це відбувається на практиці

03.03.2016 08:25 Економіка
Фото: ru.delfi.lt Фото: ru.delfi.lt
Минулого тижня низка банків почала блокувати картки своїх клієнтів, посилаючись на "підозрілі доходи".

Людям приходили листи з вимогою протягом десяти днів з'явитися в банку та пройти процедуру ідентифікації. Для цього треба звернутися до найближчого відділення, пред'явити паспорт чи інший документ, що підтверджує особу, і відповісти на низку питань.

Українці не будуть відповідати за крадіжку грошей з карток. Реакція харківських банкірів

Як повідомили в прес-службі Нацбанку, така перевірка відповідає міжнародній практиці та дозволяє краще боротися з відмиванням коштів, схемними операціями та шахрайством. У Нацбанку уточнили, що вони просять банки провести саме ідентифікацію клієнтів, але при цьому не вимагають блокувати картки фізичних осіб.

Як все відбуватиметься на практиці, "СК" запитав в одному з найбільших банків України. Як пояснив керівник прес-офісу банку в Харківській області Олег Калашников, запитання можуть виникнути до людей, на рахунки яких надходять нехарактерні грошові перекази.

- Наприклад, якщо по карткам давно і регулярно ганяють по 40-50 тис. грн, то тут немає нічого підозрілого. А якщо на картку, на якій більше 100 грн ніколи нічого не було, раптом приходить переказ на 50 тис. грн - це викличе підозру. Але для клієнта це не смертельно.  Людині достатньо буде прийти в банк і підтвердити легальність грошей. Що стосується тих же студентів, яким гроші переказують батьки, то на такі картки, ймовірно, вже були подібні транзакції. І вони не викличуть питань.

А от чи передаватимуть банки інформацію про грошові надходження у фіскальну службу, наразі невідомо.

- У грудні 2015 року в Закон України "Про банки і банківську діяльність" внесено зміни, які зобов'язують банки за запитом низки державних установ і організацій надавати дані про клієнтів. Однак на даний момент Уряд не затвердив механізмів реалізації даних норм закону, тому говорити про його практичне застосування ще рано. Наші юристи ретельно опрацьовують норми даного закону з тим, щоб виробити позицію, яка максимально дозволить захистити законне право наших клієнтів на збереження банківської таємниці, - розповіли у банку.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта