Банківська плутанина спричинила падіння інвестицій у Харківському регіоні

21.02.2013 12:09 Економіка
http://oreninform.ru http://oreninform.ru
Серед показників інвестиційної привабливості Харківської області рівень залучених іноземних інвестицій у 2012 році став найгіршим показником серед інших областей України.

Це викликано недосконалістю статистичних методів і “грою цифр”.

Про це заявив на спільному засіданні колегії облдержадміністрації та Харківської регіональної Ради заступник голови ХОДА Юрій Сапронов.

- Найкрупніший банк України «Укрсіббанк» у 2012 році змінив внутрішню структуру капіталу, перевівши частину коштів з категорії «уставний капітал» в категорію «регулятивний капітал». Це вимога національного регулятора. Така проста на перший погляд операція через недосконалість методів статистичного обліку принесла номінальне падіння іноземних інвестицій в Харківську область на декілька сотень мільйонів доларів. В той час як жодна копійка коштів, внесених іноземними інвесторами, в тому числі «Укрсіббанком», не була виведена за кордони Харківської області, а власне інвестиції продовжують працювати на ринку фінансових послуг, забезпечуючи підтримку для реального сектору економіки Харківської області, - пояснив Юрій Сапронов.

Він додав, що така гра цифр вплине на один з 80 показників, за якими підбивається рейтинг областей України.  В той час як за реальними результатами у 2012 році зафіксований приріст об'єму прямих іноземних інвестицій в економіку Харківської області на рівні 260 млн дол, що більше ніж удвічі перевищує показник минулого року.  

- Для нас все, що пов'язано з інвестиційною привабливістю, конкурентоспроможністю нашого регіону стоїть на першому плані. Тому ми традиційно у рейтингах Кабінету Міністрів за цими розділами отримуємо високі оцінки. У березні завершиться підрахунок за всіма рейтинговими показниками регіонів країни. Сподіваюся, що Харківська область гідно попрацювала у минулому році. За економічними показниками, за комфортністю ведення бізнесу, інвестиційною привабливістю та багатьма іншими аспектами регіон посідає від 1 до 3 місця, - підсумував губернатор Харківщини Михайло Добкін.

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта