Будьте обережні, купуючи в Інтернеті. Схеми махінацій

02.12.2014 14:08 Економіка
www.informator.su www.informator.su
Шахраї вигадують дедалі хитріші способи витягнути гроші в користувачів інтернет-аукціонів. І все частіше на їх вудку потрапляють не покупці, а продавці.

Пропонуємо до вашої уваги кілька схем виманювання грошей.

Схема 1. Третій зайвий

У тому ж таки інтернет-магазині злочинець укладає угоду з одним із покупців і просить його перевести гроші на банківську картку. При цьому він вказує номер картки іншої людини, у якої він щось купує. Таким чином одна жертва переводить кошти на номер іншої, а третя сторона – шахрай – отримує товар, за який сплатила стороння людина. У результаті одна людина залишається без грошей, інша – без товару, та ще й зі звинуваченням у шахрайстві, тоді як справжній злодій зникає з горизонту.

Читайте також: ЯК ШАХРАЇ КРАДУТЬ ГРОШІ З БАНКІВСЬКОЇ КАРТКИ ЗА ДОПОМОГОЮ МОБІЛЬНОГО. СХЕМИ
                     ЯКІ СХЕМИ ПРОКРУЧУЮТЬ ШАХРАЇ НА ІНТЕРНЕТ-АУКЦІОНАХ

Схема 2. Крадуть sim-карту

Щоб отримати дублікат сімки, злодії кілька разів поспіль телефонують на номер жертви або примушують її комусь телефонувати. Після цього перераховують на картку якусь суму як поповнення рахунку. Маючи дані про останні набрані номери, час останніх дзвінків і останнє поповнення sim-картки, вони замовляють дублікат сімки в оператора зв’язку. Поки справжній власник отямиться, злодій обкраде його банківський рахунок у тому ж інтернет-банкінгу. Щоправда, така схема проходить не в усіх операторів мобільного зв’язку – деякі застосовують додаткові засоби безпеки клієнтів.

Це геть не весь перелік схем, які використовують шахраї, аби вкрасти гроші. Особлива небезпека у тому, що жертва сама перераховує кошти або повідомляє сторонній особі дані про свій рахунок. У цих випадках довести факт шахрайства досить важко. Тому «СК» рекомендує бути дуже уважними, користуючись Інтернетом, не поспішати у грошових операціях та по можливості перевіряти інформацію.

Бережіть свої рахунки:

1. Не повідомляйте стороннім особам пін-коди, паролі, кредитний ліміт на рахунку тощо.
2. Перевіряйте інформацію про «отримувача» товару: поштову адресу, телефон, по можливості – телефонуйте у фірму, яку вам вказали. Якщо ви покупець – почитайте відгуки про продавця.
3. Перевірити номер, з якого вам зателефонували, можна в довіднику: http://ktozvonit.com.ua – у ньому є інформація про всі мобільні і стаціонарні номери телефонів, короткі номери, а також «шахрайські» номери.
4. Якщо ви все ж таки перевели кошти й одразу схаменулися, зателефонуйте в банк і попросіть заблокувати останню операцію або взагалі рахунок – аби шахрай не встиг отримати гроші.
5. Напишіть заяву у службу безпеки банку.
6. Зверніться до міліції.

Тамара Кіч, матеріал з газети "Слобідський край" №137 від 15.11.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта