Будуємо приватний дім: розрахунки і потрібні документи

19.09.2013 06:31 Економіка
Середня собівартість будівництва одного квадратного метра приватного будинку площею більше ніж 100, але менше ніж 300 квадратних метрів

(золотою серединою багатьма спеціалістами вважається не середня арифметична з цих цифр – 150, а чомусь 120 «квадратів») і не вище двох поверхів без урахування мансарди складає 400–600 доларів (за курсом НБУ – 3197–4795 грн).

Без урахування підключення до комунікацій і проведення внутрішніх робот. Якщо брати офіційні дані, то Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства затвердило прогнозний показник середньорічної опосередкованої вартості будівництва житла в Україні на 2013 р. на рівні 5203 грн за квадратний метр.

Тобто, близько 641 долара. Хоч це стосується будівництва багатоповерхових житлових будинків, ці дані можна використати і при розрахунку вартості зведення будинку котеджного типу. Таким чином ,будинок площею 120 квадратних метрів обійдеться забудовнику у 48–72 тис. доларів (383 664–575 496 грн). І це лише голі стіни, фундамент, вікна-двері, чорнова підлога, проводка, дах і стеля. Це так званий перший етап. Внутрішні роботи – другий етап – «накрутять» ще половину від цієї суми, якщо не більше.

За словами директора великої будівельної компанії Максима Орехова, витрати можна зменшити завдяки відмові від класичних цегляних споруд на користь легкої каркасної будівлі оптимальним розміром 120 квадратних метрів із мансардою, повністю обшитою деревиною зсередини та зовні. Завдяки цьому рішенню відпадає необхідність у міцному й дорогому фундаменті і внутрішніх роботах, адже дерево і так є елементом декорування. Така споруда обійдеться приблизно в 400–450 доларів (3197–3596 грн) за «квадрат» – і не голої коробки, а вже готової споруди. Також, зі слів фахівця, за допомогою сучасних технологій і переходу до економічних матеріалів – як то піноблоки, OSB (орієнтовано-стружкова плита) тощо, можна знизити собівартість першого етапу до теоретичного мінімуму у 250–300 доларів (1998–2397 грн). Таким чином будівництво обійдеться у 30–36 тис доларів (239 790–287 748 грн) за 120 квадратних метрів.

Для того щоб розпочати підготовку до будівництва, необхідно, щоб були:
1. Земельна ділянка з призначенням під забудову.
2. Державний акт переоформлений або зареєстрований на забудовника, або договір оренди (тощо) земельної ділянки.
3. Межі ділянки винесені в натуру й закріплені межовими знаками (або позначені чим завгодно).
4. Планування розміщення і будівництва індивідуального житлового будинку, не вище двох поверхів без урахування мансардного поверху, з площею до 300 квадратних метрів, господарських будівель і споруд гаражів, елементів інженерного захисту, благоустрою та озеленення земельної ділянки.
Після цього треба:
1. Визначитися з майбутнім проектом. Вирішити які об’єкти, крім житлового будинку, буде розміщено на ділянці. Зробити попередню схему їх розташування на ділянці.
2. Зробити топографічну зйомку ділянки з нанесенням меж і комунікацій.
3. Взяти в сільраді викопіювання документів на ділянку.
4. Провести геологічні роботи.
5. Замовити та отримати від архітектора належним чином оформлений проект або зробити чи замовити ескізний проект.
6. Отримати технічні умови на під’єднання до комунікацій (газ, вода, каналізація, електрика, телефон).
7. Виготовити будівельний паспорт.
8. Повідомити відповідну інспекцію архітектурно-будівельного контролю про початок будівельних робот.
9. Повідомити виконком органу місцевого самоврядування та органи у сфері пожежної та техногенної безпеки.
Тільки після цього починати будуватися.

Артем Богдан, матеріал з газети "Слобідський край" №110 від 14.09.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта