Через два тижні Shell пробурить першу газову свердловину на Харківщині

04.10.2012 14:53 Економіка
Сланцевий газ почнуть видобувати цього року (фото http://mignews.com.ua/) Сланцевий газ почнуть видобувати цього року (фото http://mignews.com.ua/)
Про це повідомив голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін під час прес-конференції, коментуючи питання щодо збільшення видобутку газу на Харквщині.


– На сьогодні на існуючих газових свердловинах встановлюються додаткові компресори, для того, щоб збільшити час їхнього використання. 24-25 жовтня ми будемо свідками початку буріння нової свердловини (по видобутку газу ущільнених пісковиків - Ред.) компанією Shell. Це абсолютно нетрадиційні способи видобутку газу в Україні, які навряд чи ми змогли впровадити без такої компанії як Shell, – сказав губернатор.
Михайло Добкін нагадав, що договір, за яким Україна отримує газ, виписаний таким чином, що Україна в односторонньому порядку не має права купувати менше газу, ніж визначено угодою.
– Це означає одне - коли зобов’язались купувати певний обсяг газу протягом 10 років відкинули усі можливості по енергозбереженню, по розвитку власного видобутку газу...Тому зараз важливим є питання, як зможе Уряд та юристи прибрати цю кабалу з шиї українського народу. Адже сьогодні ми купуємо газ по 526$ за одну тисячу кубічних метрів газу. Для порівняння, Німеччина купує дешевше 300$, Турція – дешевше 150$, – наголосив губернатор.
Він зазначив, що державі необхідно не припиняти набраних темпів по видобутку власного газу та намагатися розірвати несприйнятні умови договору.
– Певен, що для цього вистачить і політичної волі, юридичних можливостей, та фінансового ресурсу для фінансування вітчизнянних газодобувних компаній, – наголосив губернатор.

Юрій Борщ

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта