Чи надійно зберігати гроші у банку сьогодні. Коментар експерта

27.07.2015 07:15 Економіка
Фото: finance.bigmir.net Фото: finance.bigmir.net
Більшість ненадійних проблемних банків за останній рік уже пішли з ринку, але ризик тримати гроші на банківському депозиті все одно великий.

На думку доктора економічних наук, професора, завідувача кафедри статистики, обліку і аудиту ХНУ ім. В. Н. Каразіна Володимира Соболєва, питання, чи зберігати гроші на депозиті, має вирішувати кожний для себе. У нинішній ситуації важко давати якісь поради, адже навіть найбільш надійний банк не застрахований від банкрутства. З іншого боку, за словами експерта, банківська система за останній рік очистилася від ненадійних банків і таким чином оздоровилася. З кінця 2014 року більше півсотні фінустанов лопнули, як мильні бульбашки. Наразі у стані ліквідації знаходяться аж 56 банків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як повернути депозит з проблемного банку. Проблеми харків'ян

Хто поверне вкладникам гроші, які не віддає банк

- У нинішній ситуації будь-який банк - це ризик. І кожна людина сама має вирішувати, чи варта справа того, - говорить Володимир Соболєв. - З іншого боку, тримати гроші вдома - теж не найкращий вихід, адже вони будуть знецінюватися.

Якщо ви все ж таки вирішили покласти гроші до банку, то Володимир Соболєв радить обирати таку фінустанову, яка встановлює малі відсотки по депозиту. Мовляв, так надійніше. Шансів збанкрутувати у такого банку менше.

Якщо ж ви все таки поклали гроші у проблемний банк, то отримати їх назад можна буде лише через Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Щоправда, як показує практика, повернути кошти вдасться в середньому через півроку після того, як фінустанова заморозила виплати. Те, що за цей час частину грошей з'їсть інфляція та валютні стрибки, нікого не турбує. Компенсувати ці втрати ні ФГВФО, ні будь-яка інша організація не буде.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта