Чи постраждають українці у разі технічного дефолту. Коментар економіста

07.07.2015 11:15 Економіка
Фото: glavpost.com Фото: glavpost.com
Для пересічних українців дефолт не означатиме нічого хорошого.

Знецінення національної валюти, стрибок цін, ріст безробіття - все це є характерним для країн, які не змогли розрахуватися зі своїми борговими зобов'язаннями, - розповів економічний експерт громадського руху «Альянс Республика» Ігор Сілінський.

- Тільки-но Україна перестане отримувати позики в необхідній кількості, ми будемо змушені жити лише на ті гроші, які самі заробимо. В результаті доведеться скорочувати витрати або випускати на ринок додаткову гривневу масу. Останнє неминуче призведе до різкого стрибка інфляції при неможливості індексації зарплат, - сказав Ігор Сілінський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим обернеться дефолт для України

Колапс доведеться пережити і банківській системі. Банки більше не отримають валютні кредити за кордоном. Більшість же з них живуть саме за рахунок цього: беруть дешеві валютні кредити в інших державах, переводять гроші у гривню і видають їх під високі відсотки в Україні. В разі ж дефолту є ризик, що частина фінустанов зазнає банкрутства, а люди в результаті не зможуть повернути свої депозити.

- Що стосується зростання рівня безробіття, то на це, окрім можливого дефолту, впливає низка факторів, у тому числі спад темпів виробництва, новий Податковий кодекс, - пояснив економічний експерт.

Ірина Гудзь

Матеріал з газети "Слобідський край" № 78-79

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта