Чи потрібна продукція харківських заводів у Європі. Думка експертів

09.07.2014 13:30 Економіка
http://www.sq.com.ua/ http://www.sq.com.ua/
Одним із головних секторів економіки для Харківської області залишається важка промисловість, яка, на думку експертів, сьогодні найменше готова до Європейського ринку, адже більше орієнтована на російський.

Туди відправляється 46 % експорту. Тому модернізація для харківських заводів неминуча.
За словами експертів, дійсно існує ризик, що деякі неконкурентоздатні підприємства можуть потонути, якщо не реагуватимуть на вимоги нового ринку. Проте вже сьогодні харківські підприємства не зациклюються на стосунках з Росією.

Читайте також: Харківський малий бізнес vs Угода про Асоціацію з ЄС. Хто виграє
                      Яку продукцію Харківщини можна продавати в ЄС уже сьогодні
                      
– Зокрема, той же «Турбоатом» успішно працює як із Російською Федерацією (і вона не зможе відмовитися від цієї співпраці, як би їй не хотілося), так само успішно підприємство співпрацює з Норвегією та іншими країнами Європи, – пояснює заступник начальника управління зовнішньоекономічних зв’язків та міжнародних відносин Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської облдерждміністрації Наталія Зорченко.
Переорієнтація має відкрити двері не лише на європейський ринок.

Сертифікати та ліцензії знадобляться для подальшого виходу на ринки Південно-Східної Азії, Африки, Південної Америки.

– Наприклад, продукція ХАЗу сьогодні потрібна росіянам і для нашого внутрішнього ринку. Проте для заводу перспективними є і ринки Африки та Близького Сходу, – вважає заступник директора Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської облдержадміністрації – начальник управління зовнішньоекономічних зв’язків та міжнародних відносин  Олег Мурашов.

За його словами, наша техніка не примхлива і саме адаптована до кліматичних умов Африки. Усі поставки до континенту все одно йдуть через європейські компанії-посередники, що працюють за європейськими стандартами.
Деяким заводам, можливо, доведеться, запускати у виробництво нову продукцію.
– Наприклад, у заводу імені Малишева є багато сучасних розробок, які зацікавлять європейські країни, – вважає Наталія Зорченко.

Загалом же, згідно з висновками Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, перевагою Угоди для підприємств є скасування ввізних мит в ЄС за один-шість років. Але є й виклики. Зокрема, заводам необхідно буде нести витрати, пов’язані із дотриманням вимог технічного регулювання. Неминуче і поступове зникнення ринку продукції, яка не відповідає стандартам ЄС.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" № 79-80 від 05.07.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта