Чи варто робити ставку на гривню? Прогнози експерта

13.11.2014 09:05 Економіка
www.trust.ua www.trust.ua

Як поводитиметься валютний ринок і скільки коштуватиме долар вже найближчим часом, спрогнозувати наразі дуже складно.

– Тенденції до ослаблення гривні нікуди не поділися. Найвагоміша з них – це військові дії, які й досі тривають, і не відомо, коли закінчаться. Крім того, зменшуються золотовалютні резерви України, а рішення Нацбанку непослідовні, що викликає паніку як у населення, так і в бізнесу. Темпи виробництва зменшуються, триває відтік депозитів. У результаті на руках у людей збільшується кількість готівки, що серйозно тисне на валютний ринок, – розповів експерт з економіки громадського руху «Альянс Республика» Ігор Сілінський.

На думку експерта, гривня знецінюватиметься й далі, і наразі найбільш правильним рішенням буде все ж таки тримати заощадження у валюті. Не викликають довіри і банківські депозити.

– Я побоююсь заяв від окремих посадових осіб національного регулятора про те, що в Україні занадто багато банків. Звучать фрази про те, що кількість фінансових установ можна скоротити мало не вдвічі. Крім того, додають тривоги заяви, що у разі складної ситуації підтримку від держави отримають лише певні банки, – сказав Ігор Сілінський. – Усе це руйнує вже й так хитку довіру до депозиту, як до способу зберегти або примножити заощадження.

Експерт порадив, що якщо людина все ж таки вирішує розмістити депозит в одному з українських банків, то краще обирати фінансову установу з іноземним капіталом (винятки становлять банки РФ). Щось радити тим, хто вже має депозит у гривні, Ігор Сілінський не береться. Проте на запитання, як би вчинив він сам, відповів: «Зняв би гривневий депозит і перевів у валюту».

Тим часом у Нацбанку переконані – коливання курсу гривні були очікуваними, і після такого сплеску долар обов’язково впаде. Найбільш економічно наближеним до реальності є курс у 12,95 грн за долар.

«Останні рішення центрального банку з валютного регулювання передбачають спочатку певний сплеск на валютному ринку, а потім його зрівноважування і подальшу стабілізацію», – зазначила Валерія Гонтарєва, йдеться на сторінці НБУ в Facebook.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" № 136 від 13.11.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта